"Radim za svoju Azru"

Vijesti 09. mar 201819:00 > 19:04
N1

Zaoštravanje političke retorike, cjepkanje političkih stranaka, nova ujedinjenja i novi programi - među prvim su vijesnicima općih izbora na kojima će političari računati na glasove građana Bosne i Hercegovine. No, koliko su građani sada zadovoljni radom političara i ekonomskim prilikama?

Ako ste u decembru prošle godine u BiH išli u kupovinu, plaćali ste, u prosjeku 2,80 KM za kilogram riže; 2,10 KM za hljeb od pšeničnog brašna; 1,40 KM za litar mlijeka; 5,65 KM za 250 grama putera; 2,10 KM za litar ulja; 1,20 za kg šećera; 13,4 KM za kilogram kafe. 

Par muških cipela koštao vas je u prosjeku preko 150 KM (156,8). Ako imate dijete i morali ste baš taj dan platiti vrtić, izdvojili biste preko 170 KM (173,3 KM). Telefon biste platili u prosjeku 14,5 KM.

Sve to platili bi ste od prosječne plate koja je u decembru bila 862 KM. Ovom nabavkom, koja je proizvoljna i ilustrativna, ne biste pokrili ni dio troškova, a već biste potrošili više od pola plate.

Plate koja je među najnižim u regiji. Nije bolje ni penzionerima, u Federaciji sa preoko 370 KM (377,46), u Republici Srpskoj sa preko 350 (351,22). Potražili smo na ulicama priče o životu penzionera, no jedna slika pronašla je nas.

N1: Zašto piše “radim za svoju Azru” na Vašim kolicima?

“Zato što mene Azra ne može ništa da pomaže, na dijalizi”.

N1: Ko je Azra?

“Kćerka. Bubrezi otišli na dijalizi. To je da sebi pomognem što ona meni ne može pomagati, ja imam tri stoje penziju”.

N1: Šta možete od te penzije od 300 KM?

“Lijekove i hranu. Sam sam”, ispričao nam je Muhidin Mašić, penzioner.

U izbornoj godini poruke za vladajuće imali su i drugi penzioneri, radnici, mladi…

“Zašto oni ne shvate sami jednom kao političari da je visoka plata, da ima i plafon i patos? Nema veze kao se ti zoveš u jednoj državi? Pa dajmo da nađemo neko ravnilo ovdje!”

“Nisam zadovoljan, jer mladi mojih godina, moji jarani, trojica, četvorica, otišli su iz Bosne, studiraju vani, a mogli su ovdje studirati”.

“Šta se može učiniti da život građana bude bolji? Jedino da se svi ujedinimo, i da budemo jedno. Ako budemo išli ovim putem, svi na svoju stranu, nema ništa. Ove nove stranke, sve je to razbijanje sistema, države, ljudi”.

No rascjepkanost glomaznog aparata, u državi sa 14 vlada, nije nimalo jeftina:

“Silna za administracija povlači i blizu 40% našeg BDP-a, što je za BiH jako puno. Građani većinski žive na kredit, što je nažalost rezultat ekonomske politike i situacije u BiH koju imamo. Jer, ako znamo da su troškovi života za četveročlanu porodicu blizu 2.000 KM, a prosječna plata oko 850 KM, vidimo da dva radnika sa prosječnom platom ne mogu pokriti ni osnovne troškove života”, pojasnio je Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar.

Da je administrativni luksuz koštao građane, nije pokazala samo statistika. Da su primanja nadmašena stvarnim potrebama, pokazale su i sudbine ljudi koje smo sreli na ulicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.