Sporan videonadzor i otisci prstiju na izbornim mjestima

Vijesti 13. mar 201818:12 > 19:21
Tanjug/Filip Krainčanić

Nema dogovora o suštinskim, političkim izmjenama Izbornog zakona. Ali o tehničkim ima. I to za uvođenje skeniranja glasačkih listića, videonadzora i identifikacije putem otisaka prstiju. Sve u cilju sprečavanja malverzacija. Još je nejasno međutim, koliko će to koštati, ko treba da osigura sredstva i ima li dovoljno vremena do izbora.

Izmjene su podržali državni parlamentarci u Predstavničkom domu. Niko javno ne iznosi koliko bi to moglo koštati i kako obezbijediti novac.

”Koliko ja imam informaciju, pojedini predstavnici međunarodne zajednice su spremni da njihove države to doniraju tako da pretpostavljam, da to što vi pitate, da bi mogao biti najveći problem – bi se moglo vrlo lako riješiti uz pomoć međunarodne zajednice”, kaže Zukan Helez, potpredsjednika SDP-a BiH.

U javnosti se pominje cifra od oko 12 miliona maraka. No, iz publikacije CIK-a BiH o modernim tehnologijama u izbornom procesu, vidi se da je samo za nabavku jednog tipa skenera potrebno više od 70 miliona dolara. U tu cifru ne ulaze drugi tip skenera, kao ni kamere za nadzor te softveri, a sve je to potrebno na oko 5 hiljada 240 biračkih mjesta, koliko ih je bilo na prošlim izborima. Kako nabaviti i gdje skladištiti opremu, obučiti članove biračkih odbora, te ima li dovoljno vremena?

“Što se tiče tehnološkog procesa on je jednostavan, poznat i u Crnoj Gori pa dalje, jednostavan je za biračko tijelo, a opremu treba iznajmiti, ne treba gubiti na tendere i izdvajati posebne novce. Rentirati opremu, zamoliti prijatelje, predstavnike međunarodne zajednice da nam pomognu da bi se u oktobru pristupilo na takav način”, poručuje Fehim Škaljić, član predsjedništva SBB-a.

Sprečavanje malverzacija tokom izbornog procesa ideja je vodilja ovih izmjena. No, i oni koji su glasali za ovo rješenje, sumnjaju da će nepravilnosti biti otklonjene.

“Ovdje je prijedlog da se uvede tehnika koja bi to skenirala, mada ne postoji tehnika koju naši lopovi ne mogu ili neće naučiti da zaobiđu. Dakle ja očekujem da će nestajati struje kada bude trebalo skenirati listiće u biračkim mjestima”, tvrdi Mladen Bosić, šefa Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U kontekstu zaštite ličnih podataka i privatnosti, sporna je upotreba videonadzora i otisaka prstiju na biralištima. Agencija za zaštitu ličnih podataka dala je negativno mišljenje na ove mjere.

“Ako se može preći državna granica, ako se mogu preuzeti neke višemilionske obaveze sa ličnom kartom, ako se može identifikovati pred sudskim organima, pred ovlaštenim službenim licem…mi smo smatrali da je ovo prekomjerna mjera da se uz tu već postojeću identifikaciju putem isprava vrši dodatna identifikacija, a to je uzimanje otisaka prsta od svih glasača”, kaže Samira Čampara, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Mišljenje Agencije biće upućeno i u Dom naroda državnog Parlamenta. Delegati bi se o ovim izmjenama Izbornog zakona, i to po hitnom postupku, trebali izjašnjavati naredne sedmice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.