Potvrđena optužnica protiv Marinka Stojanovića

Vijesti 10. feb 201516:33 > 16:36
morgueFile

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv Marinka Stojanovića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Kiseljaka.

Optužnica tereti Stojanovića da je, kao pripadnik postrojbe za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), silovao žensku osobu u julu 1993. godine.

Prema optužnici, Stojanović i osoba incijala D.L, koja je kasnije poginula, prisilili su dvije ženske osobe, od kojih je jedna bila malodobna, da uđu u vozilo i odvezli ih do napuštene kuće u naselju Duhre kod Kiseljaka.  

“D.L. je odveo oštećenu ‘A’ na silu u jednu sobu, a ona je zapomagala i tražila pomoć. U jednom trenutku, Marinko Stojanović je ušao u sobu i zaprijetio joj da će je zaklati ako ne prestane zapomagati i opirati se. D.L. je silovao oštećenu, a potom ju je, držeći nož u ruci, silovao i Stojanović, koji ju je prisilio i na oralni seks”, stoji u optužnici.  

Tokom ovog događaja, kako se navodi, malodobna osoba bila je u susjednoj sobi, gdje ju je čuvao nepoznati pripadnik HVO-a, prenosi BIRN Justice-Report.