Epidemija morbila u Istočnom Sarajevu

Vijesti 14. mar 201813:57 > 14:02
N1

Na području RS-a zabilježena su još tri slučaja oboljelih od morbila, a obzirom da su od ukupno pet slučajeva, u Istočnom Sarajevu zabilježena tri povezana i jedan pojedinačni, Dom zdravlja Istočno Sarajevo danas će prijaviti epidemiju morbila.

“Nakon prijave dva pacijenta oboljela od morbila u Republici Srpskoj, u Vlasenici i Istočnom Sarajevu, početkom marta, analizom tri uzorka dostavljena 13. marta iz bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu u Institutu za javno zdravstvo RS-a, za još tri pacijenta potvrđeno je da su pozitivni na virus mobila”, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Radi se o pacijentima koji su rođeni 2016., 1993. i 1992. godine.

“Na osnovu prijava dostavljenih Institutu, u Istočnom Sarajevu potvrđena su tri povezana slučaja i jedan pojedinačni. Imajući u vidu navedenu činjenicu, Dom zdravlja Istočno Sarajevo danas će prijaviti epidemiju morbila na području Grada sa ukupno četvero oboljelih”, stoji u saopštenju.

Dodaje se i da je Institut u saradnji s Regionalnim centrom u Istočnom Sarajevu uspostavio kontakt sa svim relevantnim institucijama i porodicom oboljelih i preduzete su sve potrebne mjere za rano otkrivanje oboljelih i sprečavanje širenja epidemije.

“U cilju što bolje kontrole, sprečavanja pojave oboljelih i suzbijanja širenja epidemije, jedina i najefikasnija mjera je vakcinacija MRP vakcinom. S tim u vezi, neophodna je provjera vakcinalnog statusa djece i omladine prema obaveznom kalendaru, i svi koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani, potrebno je da se vakcinišu MRP vakcinom u vakcinalnim centrima pripadajućih domova zdravlja u RS-u”, navodi se u saopštenju Instituta. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.