Skup u Neumu: Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH

Vijesti 15. mar 201811:15 > 11:17
N1

U Neumu je počeo naučno-stručni skup pod nazivom "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH", na kojem prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je održao i uvodni govor.

N1
N1
N1
N1

Govore održali su još i Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Vlado Guberac, rektor Sveučilištva u Osijeku, Jakov Pehar, predsjednik HAZU.

Tomić je u uvodnom obraćanju kazao da akademska javnost želi biti uključena u davanju doprinsa i realizaciji okvira istinskih vrijednosti, te da žele promovisati istinu, jednakost i slobodu.

“Hrvati BiH moraju biti zajednica evropskih naroda, gdje stoljećima pripada”, kazao je Vlado Guberac, a kao primjer kako akademska zajednica može pomoći – naveo je primjer saradnje rektorskog zbora i Sveučilišta u Mostaru.

Jakov Pehar, predsjednik HAZU izrazio je nadu da će ovaj skup iznjedriti nekoliko ideja kako bi status hrvatskog puka u BiH bio poboljšan, te da će politički vrh znati odabrati modele koji će se zasnivati na tri osnovna pitanja principa nezavisnosti, jedakopravnosti i ravnopravnosti.

Čović je kazao da je siguran da je BiH nezaustavljiva na putu u EU, te je izrazio nadu da će kroz zaključke konferencije biti motivator za drugačiju BiH.

Detaljnije o skupu tokom dana u informativnim emisijama na N1 i na portalu N1info.com

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.