N1 na Savi: Boško od ranih jutarnjih sati pomaže mještanima

Vijesti 22. mar 201812:20 > 12:23
N1

Nabujala Sava i dalje prijeti sjeveru BiH. U Gradišci rijeka stagnira na 887 cm, što je istorijski maksimum.

Naselje Gašnica u potpunosti je odsječeno, većina stanovnika iz ugroženih kuća je evakuisana. Jedina komunikacija tih ljudi sa svojim domovima jeste Boško Savić, koji u čamcu Civilne zaštite prevozi potrepštine, pitku vodu, hranu, uglavnom konzerve.

U čamcu je od šest ujutro do kasno u noć. Našu ekipu proveo je kroz odsječeno naselje, čamcem preko poplavljenog magistralnog puta Gradiška – Kozarska Dubica, ali i po dvorištima u kojima je voda i do jednog metra.

U Srbcu je Sava preko 10 metara, mjerenje vodostaja u podne pokazuje da je nivo rijeke na 1002 centimetara. Iz srbačkog naselja Bajinci evakuisane su majka i beba.

Stanje na ugroženom području u Kobašu kod Srpca dodatno je pogoršano, poplavljeno i zaplavljeno je ukupno 30-ak kuća.

Specijalizovane jedinice Uprave civilne zaštite RS sa pumpama angažovane su u Srpcu i Gradišci.

Vodostaji na rijekama

Vodostaji na svim rijekama u slivu rijeke Save su u opadanju i s obzirom da se ne očekuju veće količine padavina, prognozira se nastavak trenda opadanja vodostaja na desnim pritokama rijeke Save.

Vodostaji na svim rijekama u slivu rijeke Save su u opadanju i s obzirom da se ne očekuju veće količine padavina, prognozira se nastavak trenda opadanja vodostaja na desnim pritokama rijeke Save. Na rijeci Savi se u posljednjih šest sati bilježi trend blagog porasta vodostaja koji bi svoj maksimum trebao dostići u narednih 12 sati nakon čega se očekuje trend opadanja vodostaja rijeke Save.

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava. Glavni
rukovodilac odbrane od poplava kao i jedan dio građevinskih inženjera Agencije za vodno područje rijeke Save je na područu Odžačke i Srednje Posavine gdje zajedno sa pravnim subjektima za odbranu od poplava, Službama civilne zaštite i ostalim institucijama provodi
mjere aktivne odbrane od poplava. Također, jedan dio građevinskih inženjera Agencije je na terenu, na osnovnim vodotocima I kategorije i prate aktuelno stanje na istim.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save i dalje su na snazi 24-satna dežurstva gdje se sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP). 

Zabrana saobraćaja za teretna vozila

U cilju bezbjednosti učesnika u saobraćaju, a na osnovu zahtjeva Opštinskog štaba za vanrednu odbranu od poplava opštine Brod, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izdao je naredbu o zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase, od dana 22.03.2018. godine od 08,00 časova do potrebe, na dionici magistralnog puta M-14.1. Brod – Velika Brusnica, na odbranbenom nasipu rijeke Save.

Policijska uprava Doboj odredila je alternativne putne pravce za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase od mjesta Brod (ulica Kralja Petra Prvog Oslobodioca kod gradskih bazena), do mjesta Velika Brusnica (među entitetska linija).

Preusmjeravanje saobraćaja će se obavljati iz pravca opštine Modriča i opštine Derventa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.