Ugrožena nebranjena sela uz rijeku Savu

Vijesti 24. mar 201818:36 > 19:26
N1

Nasip u Mlinaricama kod Kozarske Dubice koji je juče bio najkritičnije mjesto, na Savi i dalje se sanira. Oružane snage BIH postavile su pontonski most kod Moštanice.

Ugroženo područje u slivu Save posjetio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Stevo Mirjanić, koji je najavio da će sanacija savskog nasipa biti završena najviše za godinu dana.

Nebranjena područja Bistrice, Gašnice i Vrbaške pod vodom su već 7 dana. Rijeka Sava u Gradišci, zabilježila je istorijski maksimum od 889 centimetara.

Toliku količinu vode mogao je zaustaviti jedino nasip kojeg u ovom kraju-nema.

Pumpe izbacuju iz kuće vodu, jedno 60 cm je voda oko kuće, stvari smo uspjeli dignuti što se moglo. Borimo se, šta ćemo“, rekao je Nikola Subotić, mještanin Vrbaške.

Mještani Vrbaške već sedmi dan bore se sa vodom, a ličnim pumpama koje su nabavili izbacuju vodu iz domaćinstava. Mještani kažu Sava se povlači, vodostaj je noćas opao za 7 centimetara.

Borba je trajala danima i u sanaciji nasipa koji su zbog velike količine vode, i trusnog tla popuštali.

Stanje je podnošljivo, imamo manje problema na nasipu u Mačkovcu, ekipe su na terenu, ništa nije alarmantno“, rekao je Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika Opštine Gradiška.

U sve se na terenu Kozarske Dubice, Gradiške i Srpca uvjerio i ministar poljopriverde RS. Obećava da će se u ovoj godini privesti kraju radovi na savskom nasipu.

To je postojeći kredit, EIB od 55 miliona evra kojim je od sada realizovano nekoliko projekata“, kazao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

N1: Je li to priča iz 2015.godine?
Mirjanić: “Da.”
N1: I tri godine se čeka?
Mirjanić: “Ne čeka se, nego se realizuje projekat po projekat.”

Dok se situacija sa vodostajima normalizuje, saobraćaj je i dalje u prekidu na magistralnom putu Gradiška -Kozarska Dubica. Oružane snage BiH reagujući po zahtjevu su izgradiile pontonski most kod mjesta Moštanica, čime je uspostavljena komunikacija ka nekoliko sela ovog kraja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.