Zvornik: Pronađeno sedam ilegalnih migranata iz Bangladeša

Vijesti 26. mar 201815:15 > 15:48
granpatrol.gov.ba

Pripadnici Granične policije BiH, od 1. siječnja do 25. ožujka ove godine, u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 749 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Granične policije BiH, uz navedeno, 847 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Od spomenutih 749 ilegalnih migranata u siječnju ih je otkriveno 157, veljači 315, a do 25. ožujka 277. Istovremeno, na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice, od spomenutih 847 osoba, u siječnju je odvraćeno 125, veljači 309 i do 25. ožujka 413 osoba.

U priopćenju se podsjeća da GPBiH kontinuirano poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice. Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, jedna od mjera je i pojačana kontrola i obavezni pregled svih teretnih motornih vozila.

Najnoviji primjer otkrivanja ilegalnih migranata u tovarnim prostorima zabilježen je 23.ožujka kada su službenici Jedinice granične policije Bijeljina u tri odvojena slučaja otkrili 13 migranata (četiri Pakistana, dva Nigerije i sedam Afganistana) na međunarodnim graničnim prijelazima Rača i Popovi na ulazu BiH.

Noćas, 26. ožujka u jednom od teretnih vagona otkriveno je sedam osoba bez identifikacijskih dokumenata na Međunarodnom željezničkom graničnom prijelazu Zvornik. U razgovoru sa službenicima JGP Zvornik izjavile su da dolaze iz Bangladeša.

U proteklom razdoblju najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.