Provjerili smo: Koliko je Turska investirala u BiH

Vijesti 29. mar 201819:39 > 20:03
N1

Turska je prijatelj Bosni Hercegovini, jedan od najvećih stranih investitora. Tvrdnje su koje se često mogu čuti u javnom prostoru.

Osim otomanskog naslijeđa koje krasi ovdašnju arhitekturu, staro sarajevsko jezgro danas predstavlja mjesto susreta na kojem se mogu naći brojni turski proizvodi.

Turski Doner, poznati specijalitet zemlje sa Male Azije, možda je i prva asocijacija na ovu zemlju. Ovakvih mjesta u Sarajevu gdje možete kušati ovaj specijalitet ima na pretek. No, suština odnosa između BiH i Turske nije samo u doneru.

Ima nešto i u novcu. Turska je jedanaesta na listi najvećih stranih ulagača u BiH, sa 390 miliona maraka, zaključno sa 2016. godinom, što čini 3% svih stranih investicija. Ono što se ističe kao pohvalno jeste da je većina turskog novca uloženo u proizvodnju.
Natron – Hayat u Maglaju, Soda Lukavac, Turkish Ziraat Bank – tri su najznačajnija turska ulaganja u našu zemlju.

A šta je građanima prva asocijacija na odnose između dvije zemlje?

– “Turska je BiH pomogla poslije rata. Učestvovala je u brojnim donacijama, odnosi su politički dobri.”
– “Ista smo nacija, isto sve.”
– “Možda najviše vjera. Možda još jedino biznis, što ovdje radi, i to je to.”

I biznis cvjeta. Turska i BiH su lani razmijenili robe u vrijednosti milijardu i sto miliona maraka. 432 miliona maraka bh. robe našlo se na turskom tržištu. Najviše smo izvezli masnoća,ulja i meso. U top 10 proizvoda izvezenih u Tursku našlo se oružje i municija, vrijednosti 18, 2 miliona maraka. Tu su i nuklearni reaktori, kotlovi i mašine. Iz suprotnog smjera je stiglo više od 650 miliona maraka, kolika je vrijednost uvezene turske robe. Na Baščaršiji smo posjetili i radnju sa isključivo turskim proizvodima. Vlasnik je Turčin, radnice su visokoobrazovane i govore turski jezik.

Muamera Zilić, prodavačica u turskoj prodavnici kaže: “Najviše građani kupuju maslinovo ulje, durum pšenicu, začine. Građani su zadovoljni, zbog kvaliteta. Sve više garađana dolazi i kupuje ove proizvode.”

Ne treba zanemariti ni političku snagu sile sa Male Azije. Turska je članica Vijeća za provedbu mira, i učestvuje u kreiranje stava OHR-a o ključnim političkim izazovima.

Rizvan Halilović iz Udruženja bosansko-tursko prijateljstvo Bosfor smatra da “Turska ovdje nikad nije donosila nestabilnost. Uvijek je Turska bila ovdje stabilizirajući faktor.” Faktor, o čijem uticaju u BiH postoje različita viđenja. Uostalom, kao i u slučaju Rusije ili Sjedinjenih Država.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.