Mektić o istrazi protiv FETO-a u BiH: Nešto postoji, ali…

Vijesti 31. mar 201819:13 > 19:16
REUTERS/Dado Ruvic

Ove sedmice BiH je posjetila visoka delegacija Turske na čelu sa premijerom Binali Yildirimom. Jedna od tema razgovara bilo je i sigurnosna situacija. Turski premijer zahvalio se bh. vlastima na podršci prilikom pokušaja vojnog udara u Turskoj, no i poručio kako očekuje da se aktivnosti na spriječavanju djelovanja FETO-a u BiH nastave.

Turski premijer bio je jasan. Na novinarsko pitanje potvrdio, BiH je jedna od zemalja u kojoj djeluju pristalice FETO organizacije i to posebno u oblasti obrazovanja. Zahvalio je bh. vlastima na podršci u spriječavanju njihovog djelovanja, no također i podvukao…

“U Turskoj se nastavlja izvođenje pred sud svih članova koji su sudjelovali u pokušaju vojnog udara. Organizacija FETO djeluje u više od 160 zemalja. Zahvaljujem se vlastima BiH koje su učinile određene korake da bi se spriječilo njihovo djelovanje, kako u sektoru obrazovanja, tako i u poslovnom sektoru, ali mi znamo da se njihove aktivnosti još nastavljaju i zbog toga želimo da se nastave napori BiH u rješavanju ovog problema”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je dodao: “Što se tiče BiH, mi ćemo nastaviti raditi i sa institucijama Republike Turske i u skladu, naravno s našim zakonima i u skladu sa zakonima BiH spriječiti bilo kakvo djelovanje koje može ugroziti stabilnost BiH ili na bilo koji način poremetiti prijateljske odnose između BiH i Turske. To je naše potpuno jasno opredjeljenje i mi ćemo vrlo oprezno i pomno nastaviti djelovati u tom smislu i dalje podržavati legalne organe Turske”.

Nakon puča u Turskoj, pojedine obrazovne ustanove, udruženja građana i kompanije u BiH dovedene su u vezu sa pokretom Fethullah Gulena i kroz dugogodišnje finansirenje. Zvaničnog protjerivanja ili izručenja Turskoj nije bilo, no određeni koraci su poduzeti, kaže za N1 ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Nešto postoji, neki oblici postupanja, ali ne bi govorio da li je to istraga ili nešto drugo. Ne bih o tome govorio, sve je osjetljivo”, kaže ministar Mektić.

U fokusu javnosti godinama su Bosna Sema obrazovne institucije u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću. Nakon događaja u Turskoj imovina vrijedna 120 miliona maraka ponuđena je Islamskoj zajednici kao vakuf, što je odbijeno navodno zbog visokih kreditnih zaduženja.
U međuvremenu je stigao novi vlasnik.

“Od novembra 2016. vlasnik je kompanija Global Education registrovana u USA, da bi u martu 2018. godine novi vlasnik postao britanski konzorcij Stirling Education Fund Internacionalni Burch Univerzitet, vodeća privatna visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovina sa preko 100 uposlenih (od čega njih skoro 90% čine Bosanci i Hercegovci). Koliko je nama poznato, nikada nije bio predmet nikakvih istraga zvaničnih bosanskohercegovačkih institucija vezanih za bilo kakva zbivanja u Turskoj ili nekoj drugoj državi”, saopšteno je iz menadžmenta Burch Univerzitet.

Možda nije bilo zvaničnih protjerivanja, ali jeste šikaniranja. Pa je tako poništena odluka Gradskog vijeća Sarajeva da se plaketa Grada iz oblasti obrazovanja za 2016. dodijeli Aliju Lafcioglu, profesoru Bosna Sema obrazovnih institucija i to na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Ive Komšića. To bi bilo štetno po dobre i prijateljske odnose sa Turskom, bilo je zvanično obrazloženje na koje su reagirali brojni bh. intelektualci otvorenim pismom, no odluka Vijeća nije promijenjena.

“Bio sam učenik profesora Alija prije 5-6 godina. Predavao mi je četiri godine, a on je u BiH već dvadeset godina. Predaje raznim učenicima i jako je uspješan. Mislim da je žalosno da su opozvali odluku o dodjeli priznanja njemu. Smatramo da je zaslužio priznanje”, kazao je Harun Hindija.

I ove godine Grad Srajevo, na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom priredilo je svojevrsni skandal odlukom da se Šestoprilska nagrada ipak ne uruči turskom nobelovcu Orhanu Pamuku, koji nije Gulenov pristalica, ali jeste oštar kritičar lika i djela turskog predsjednika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.