Priča majke dječaka Anura: Autizam je najmanji problem

Vijesti 02. apr 201817:34 > 17:46
N1

Drugi april svjetski je dan podizanja svijesti o autizmu. U Bosni i Hercegovini, osobe s autizmom i njihove porodice suočavaju se s nizom poteškoća u obrazovnom, zdravstvenom i cjelokupnom sistemu. Iako je sistemsko rješenje nužno, olakšanju često doprinose udruženja nevladinog sektora i djeca - vršnjaci onih iz autističnog spektra.

Anur je petogodišnji dječak s poremećajem iz autističnog spektra. Koji govori engleski jezik .Prije par dana ispisan je vrtića jer u njemu ne postoji potrebna podrška.

“Jednostavno sa djetetom treba rad. Njemu je beskorisno da bude u nekom prostoru a da se tamo ne dešava ništa. To ga dalje vodi u izolaciju, on se povlači”, kaže Aida Hrnjić, Anurova mama.

Autizam je produkt promjena u neurobiološkom razvoju mozga. Karakteristike stanja u autističnom spektru su različite, ono što im je zajedničko je potreba za podrškom.

“Nekako iskustvo samo s djetetom, meni makar lično kao mami nije mi nikakav problem autizam. Autizam je najmanji problem. Problem je ono što slijedi u našem društvu uslijed toga što dijete ima autizam”, kazala Aida Hrnjić, Anurova mama.

Roditelji istuču i da dijagnosticiranje traje dugo. Nema zakonskih rješenja za ranu intervenciju. Zakon o inkluziji je teško sprovodiv. Nedostatak socijalne i zdravstvene podrške. Ukoliko je ima – najčešće dolazi iz nevladinog sektora.

 “Ono što je najvažnije za djecu iz autističnog spektra jeste da iznađemo sistemsko rješenje na način da imamo naučno zasnovane odgovore na njihove potrebe”, smatra Selma Mameledžija, projekt menadžiraca EDUS-a.

A o važnosti podrške vršnjaka i nastavnika u procesu inkluzije svjedoči i zagrljaj Arslana i njegovih vršnjaka. Među njima nema problema s podrškom.

“Pa ja sam mu pomagao recimo u matematici i onda je on mene počeo zvati i onda sam mu ja više pomagao i na kraju smo se sprijateljili. Odlični smo drugari”, kaže Ajas, Arslanov drug iz razreda.

“Jako pozitivno iskustvo imam. Veliku podršku mi pružaju njegovi drugovi i drugarice iz odjeljenja. Da njih nema ovakvih kakvi jesu, empatični, ne bi sigurno bilo ni pola uspjeha kao što imam”, smatra Sanela Delić, učiteljica.

Danas su zajedno pustili balone s porukama o važnosti inkluzije kako bi obilježili dan podizanja svijesti o autizmu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.