Izetbegović: Željela sam pokazati kakve su žene SDA

Vijesti 06. apr 201819:44 > 19:45
N1

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović bila je večeras predavač na tribini "Menadžment zdravstvenog sistema, prednosti i nedostaci", koja je održana u Travniku u povodu 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja.

Po dolasku u Travnik prof. Izetbegović dočekali su načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, premijer SBK Tahir Lendo, potpredsjednica Federacije BIH Melika Mahmutbegović i predsjednica Asocijacije žena SDA BiH Senija Bubić. Načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić zaželio je dobrodošlicu Izetbegović i zahvalio se na trudu za unapređenje zdravstva

“Veoma smo zahvalni na svemu što radite za pacijente. Naši sugrađani veoma pohvalno govore o KCUS. Kažu tretiraju ih s posebnom pažnjom i ljubaznošću. KCUS je najveća ustanova i samim tim adresa svima nama u slučaju bolesti”, kazao je Hadžiemrić.

Premijer SBK Lendo kazao je da se o napretku KCUS mnogo govori, te čestitao prof. Izetbegović na ostvarenim rezultatima. Naveo je da je poznato da prof. Izetbegović podržava reformu zdravstva i ulaže veliki trud u unapređenje zdravstenih usluga.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, obraćajući se prisutnima na tribini u Centru za kulturu Travnik, kazala je kako prepuna sala potvrđuje još jednom činjenicu da je SDA jedina politička snaga u BiH koja ima ovako respektabilan broj žena aktivnih kroz asocijacije žena Stranke demokratske akcije i Asocijacije Fatma.

“Večerašnja ali i sve ranije održavane tribine, najbolji su pokazatelj našeg jedinstva i snage jer su sale premale da bi primile sve zainteresovane građane. Ovakva slika najbolja je poruka svima jer govori više od riječi o tome šta jeste i koliko je snažna SDA”, poručila je Mahmutbegović.

Istaknula je kako živimo u vremenu izuzetno složenih prilika na globalnom i regionalnom nivou, koje se direktno i indirektvo održavaju i na stanje u Bosni i Hercegovini.

“Svjedoci smo izazova i iskušenja koji su u ovom trenutku pred državom BiH, pred SDA i pred nama svima. Svjedoci smo stalnih tenzija, pritisaka i huškačke retorike sa vrijeđanjem i omalovažavanjem države BiH i nas Bošnjaka od strane rukovodstva manjeg bh. entiteta. Svedoci smo pokušaja i da se kroz nametanje izbornog zakona koji je u interesu jedne političke stranke uvede dodatna diskriminacija Bošnjaka i Hrvata u kantonima gdje su manje zastupljeni, sprječavajući im pravo da budu birani i izabrani, i pokušaja da se na taj način uvode treći entitet. Pritisci i tenzije posebno su naglašeni u posljednje vrijeme obzirom da je izborna godina. Svjedoci smo također da su građanske stranke, stranke tzv. ljevice, u fokus svog djelovanja stavile rušenje takozvanih nacionalnih stranaka, naravno pri tom misleći na SDA. Svi udari su upereni najviše u SDA jer te stranke i postoje i djeluju samo na onim prostorima gdje su Bošnjaci većina i zato što SDA vide kao jedinog pravog protivnika”, kazala je Mahmutbegović.

Smatra da ti napadi nisu nimalo slučajni.

“Oni su orkestrirani, koordinirani i dobro vođeni od strane protivnika BiH jer je poznato da SDA je jednako BiH. Rušenje Stranke demokratske akcije i njeno slabljenje idu na ruku protivnicima BiH jer znaju da će sa oslabljenom SDA oslabiti i država i da će na taj način najbolje i najlakše ostvariti svoje ciljeve koji su nama odavno dobro poznati. Međutim, zaboravili su da je SDA i do sada iz svih bitaka izlazila kao pobjednik a tako će biti i sada jer je SDA više od stranke, više od pokreta. Ona je za nas ideja, država, identitet i naš opstanak”, kazala je, između ostalog, Mahmutbegović.

Prof. dr. Izetbegović, čije je izlaganje praćeno velikim pljeskom, naglasila je da se menadžer bavi cjelokupnom problematikom ustanove koju vodi.

“Kad je u pitanju KCUS, ja nisam jedina koja vodi ovu ustanovu. Ja imam direktore disciplina koji mi pomažu. Mi se zajednički brinemo za KCUS. Velika je to ustanova”, navela je.

Po njenim riječima, kupljeni su novi aparati, linearni akcelerator, magnet, multi fast ct.

“Vratili smo 81 milion KM duga i iskoračili smo 20 godina unaprijed”, poručila je.

Kazala je da nisu istinite priče onih koji ne misle dobro zdravstvu o tome da se dugovi vraćaju na račun pacijenata.

“Motiv da dođem u KCUS bio je da se popravi situacija. Ja sam znala u šta se upuštam. Do dolaska na KCUS imala sam dovoljno iskustva u upravljačkim strukturama. Velike promjene smo napravili na KCUS. Po odlasku iz Opće bolnice ostavila sam ih 1,7 miliona KM u plusu. Željela sam pokazati da su žene SDA pristojne, vrijedne, inteligentne”, rekla je prof. Izetbegović.

Najavila je da se od KCUS-a može očekivati samo najbolje.

“Naša je zadaća da budemo stručni, ljubazni i da se naši pacijenti vrate zdravi svojim porodicama nakon liječenja na KCUS-u. Ja zaista kontroliram rad KCUS-a. Vodim računa o organizaciji. Želim zdravstveni sistem u kojem postoji kontrola. Vodim računa o organizaciji. Sve dobavljače plaćamo redovno. Sve se radi po zakonskoj proceduri”, rekla je.

Kazala je da njen put nije bio lagan, ali da je borac i da uvijek teži ka višim i boljim ciljevima.
Bitno je da omogućimo bolje zdravstvo našim građanima i mogućnost zaposlenja mladim ljudima.

“Liste čekanja smo uspješno skratili, a veliki broj ih eliminisali. Uštede se mogu napraviti ispravnom reformom zdravstva, a također zaposliti i novi kadrovi”, ocijenila je.

Kazala je i da je dala podršku zdravstvenim radnicima koji su tražili zaštitu na radu, jer je činjenica da su zdravstveni radnici u određenim situacijama ugroženi, a da Ljekarska komora u ranijem sastavu nikad nije tražila zaštitu zdravstvenih radnika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.