"BiH i Slovenija imaju niz zajedničkih interesa"

Vijesti 11. apr 201820:11 > 20:19
Fena

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas se, tokom dvodnevne radne posjete Republici Sloveniji, sastao sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavecom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navode da je na sastanku ocijenjeno da su odnosi BiH i Slovenije dobri, da dvije države imaju niz zajedničkih interesa, a nastavlja se i uspon vanjskotrgovinske razmjene koja je u prošloj godini prvi put zabilježila suficit na strani BiH. Istaknuto je da će Slovenija nastaviti davati podršku BiH na njenom putu u Europsku uniju.

Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, a posebno učešću u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, Centralnoeuropske inicijative (CEI), Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Bledskog foruma i drugih. Naglasio je da BiH veliku pažnju daje političkom dijalogu s EU i da je privržena principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU.

Ministri su istakli da se dvije države međusobno podržavaju kada je riječ o kandidaturi u međunarodnim organizacijama i rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, a razgovarano je i o situaciji u regiji i svijetu.

Crnadak će sutra u Ljubljani učestvovati u radu Kreativnog foruma Ljubljana koji će biti održan u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Unije za Mediteran, zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.