Verbalni rat svjetskih sila zbog dešavanja u Siriji

Vijesti 13. apr 201818:55 > 18:57
N1

Navodno korištenje hemijskog oružja u sirijskoj Dumi izazvalo je novi verbalni sukob na relaciji Zapad-Rusija.

Sadašnji verbalni sukob bi mogao prerasti u vojni ukoliko se ispune ranije najave američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Potvrdu ili negaciju ponovnog korištenja hemijskog oružja mogli bismo doznati tijekom vikenda.

Iako je američki predsjednik Donald Trump najavio slanje raketa u Siriju i obračun sa onima koji su izazvali posljednji napad hemijskim oružjem, to se još nije desilo. Ministar odbrane Mattis kaže kako SAD nema namjeru ulaziti u građanski rat, ali da korištenje hemijskog oružja mijenja dinamiku.

“Neke stvari su jendostavno nedopustive. Ne samo zbog korištenja hemijskog oružja nego i zbog ugrožavanja cijele civilizacije. Ne mogu vam reći da imamo dokaze, iako smo vidjeli mnogo medijskih izvještaja i objava na društvenim mrežama da su klorin ili sarin korišteni u Siriji”, izjavio je James Mattis, ministar odbrane SAD-a.

Kremlj tvrdi da je sve što je navedeno o posljednjem napadu u Dumi izmišljeno.

“Naši specijalisti su pregledali cijelo područje Dume i nisu naišli na dokaze korištenja hemijskog oružja. Štaviše imamo dokaze da su specijalne snage jedne od zemalja imale ulogu u tome, to je jedna od zemalja koje predvode rusofobnu kampanju”, rekao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

Evropske zemlje još uvijek rade na odgovoru na posljednja dešavanja. Velika Britanija je održala posebnu sjednicu Vlade, Francuska tvrdi da ima dokaze da je napad izvršen, dok Njemačka zagovara političko rješenje.

“Rusija ne može koristiti veto i blokirati dvanest rezolucija Vijeća sigurnosti samo zato što ima uticaj i zato što štiti Assada. Nastavit ćemo i pojačati politički pritisak na Rusiju. Promjena ruskog ponašanja je ključna za rješenje sirijskog sukoba”, ocjena je Heika Maasa, ministra vanjskih poslova Njemačke.

U verbalni rat sa zapadnim zemljama su se uključili i vjerski dužnosnici.

“Neće nas uplašiti bilo kakva američka, francuska ili britanska prijetnja. Oni nisu očekivali da ova zemlja i njena armija mogu pobijediti teroriste i kriminalce koje su pomagali Amerika, Francuska i Britanija”, mišljenja je Imam Mamoun Rahman iz Umajad džamije.

Sirijske vlasti su objavile kako će dozvoliti ulazak međunarodnim ekspertima kako bi pregledali područje Dume. Inspektori Organizacije za prevenciju hemijskog oružja bi sutra trebali krenuti u inspekciju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.