"Položaj Hrvata u RS je lošiji od položaja Bošnjaka"

Vijesti 18. apr 201809:50 > 11:35
N1

Jedna od glavnih tema u Bosni i Hercegovini je prijedlog Izmjena izbornog zakona BiH. Šta će izmjene Izbornog zakona donijeti? Pravljenje sreće za samo jedan narod i ima li recepta da političari počnu brinuti o svim narodima? Za Novi dan govorio je Božo Skopljaković - Predsjednik Hrvatske stranke BiH.

Skopljaković ne očekuje dobivanje kandidacijskog statusa u EU.

“Ne očekujemo dobivanje kandidacijskog statusa jer će komisija nakon dobivanja ovog upitnika izvršiti analizu i vjerujemo dostaviti dodatna, dopunska pitanja na koja ćemo na žalost potrošiti još dodatno vrijeme ako ne i više od godine dana. Ne očekujemo dobivanje kandidaticijskog statusa”, zaključio je Božo Skopljaković.

“Bez obzira na naše unutarnje probleme Bosna i Hercegovina je ispred sebe postavila dva strategijska cilja, ulazak u NATO i EU, slijedi da aktiviramo MAP i ostvarimo taj kandidacijski status. Nažalost, nijedno od ovo dvoje nije se desilo u proteklom periodu i ne očekujemo da će se išta ozbiljnije desiti u ovoj predizbornoj godini. Ako kažem da dva cilja bi bila ključna i da je potrebno raditi na njima”, priča Skopljaković.

Božo Skopljaković je prokomentarisao i prijedlog da se smanje ovlasti Doma naroda i tvrdnje da se tako stvara “bošnjački entitet”.

“Ako pogledamo sve ove godine bošnjačke stranke su se žalile, izražavale nezadovoljstvo obzirom na status i položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj. Bošnjaci u javnim institucijama i javnim poduzećima dolaze na razinu smanjenog postotka i to ide ka smanjivanju što je nastavak etničkog čišćenja, riječi su to dopredsjednika RS-a gospodina Salkića. Te iste stranke zalažu se za smanjivanje nadležnosti Doma naroda i usklađivanjem sa nadležnostima Vijeća naroda u RS što je zapravo poruka gospodinu Salkiću, Bošnjacima, ali i Hrvatima da su prepušteni na milost i nemilost režima u Republici Srpskoj. Po čemu je to odjednom režim u RS postao vrijednost ili primjer da se primjeni takav oblik vlasti u Federaciji BiH”, kaže Skopljaković.

Položaj Hrvata u RS je lošiji od položaja Bošnjaka bez obzira na to da svjedočimo jakom savezu Dodika i Čovića, tvrdi Skopljaković.

“Položaj Hrvata nije ništa bolji, ako ne i lošiji, nego što je položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj. Hrvatska stranka se zalaže za obrnuti proces i smatramo da je potrebno da se Vijeće naroda uskladi i dovede na ustavnu razinu kao što je Dom naroda u FBiH jer bi to osiguralo da Bošnjaci i Hrvati u RS napokon mogu odlučivati o ključnim pitanjima koja su od vitalnog nacionalnog interesa što do sada nije bio slučaj”, zaključuje Božo Skopljaković.

Kako Hrvatska stranka vidi rješenje izbornog zakona?

“Naš prijedlog je bio taj da je moguće riješiti ovu odluku Ustavnog suda na način da se izvrše amandmanske promjene na Ustav FBiH sa povećanjem broja izaslanika u Domu naroda. Sa druge strane naš prijedlog je bio i da Središnje izborno povjerenstvo izađe sa zakonskim rješenjem kako bi se onemogućila zlouporaba nacionalnog izjašnjavanja što bi vratilo povjerenje i osiguralo izborni proces u BiH”, kaže Skopljaković.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.