Theodor Meron o presudi i postupcima Vojislava Šešelja

Vijesti 18. apr 201813:06 > 21:18
N1

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) sudija Theodor Meron boravi od 17. do 19. aprila 2018. u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Danas je dao intervju za N1 te je, između ostalog govorio i o pravomoćnoj presudi lideru radikala Vojislavu Šešelju, koja je izrečena prije sedam dana.

N1: Prije tjedan dana izrekli ste presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju. Neki kažu da je sve to poprilično djelovalo brzo, da ste što prije čekali da završite , da je dispozitiv bio kratak. kako na to odgovarate?

Ne komentiram presude. Nikada to ne radim. Sudije ne komentarišu svoj rad. Mislim da je presuda jako pažljivo pripremljena i presude se izriču samo kada smo uvjereni da smo spremni, da smo uradili dobar posao. Držimo se činjenica, držimo se zakona, a presude govore same o sebi. Kao što znate rekli smo da je gospodin Šešelj kriv za zločin protiv čovječnosti i razne činove koji se vežu za etničko čišćenje.

N1: Je li Vojislav Šešelj i njegovo ponašanje utjecalo na sam sud u Hagu, sjetimo se proces je trajao nekoilko godina, uspjelo mu je i da jedan sudac bude izuzet iz procesa, a na kraju Šešelj nije bio na izricanju presude, ni provstupanjske ni pravosnažne. Vaš komentar?

Neću komentarisati suđenje i postupak. Nikada to nisam radio. Što se tiče njegovog odsustva u pravosnažnoj presudi, pravila kažu da on nije morao biti prisutan. Data mu je šansa da prisustvuje. Ako on to nije želio, to je bilo u skladu sa pravilima. Pravila nisu prekršena.

Meron je govorio i o procesima koji se vode u slučaju Mladića, Karadžića te radu ICTY-a.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Kompletan intervju sa Meronom pogledajte u videu.