Bećirović: Nezakonit čin i uzurpacija

Vijesti 23. apr 201815:51 > 15:53
N1

"Treba pitati Zvizdića i članove Predsjedništva zašto danas ne reaguju? Papir postoji u Predsjedništvu BiH gdje se drzava protivi izgradnji mosta", kazao je u izjavi za N1 Damir Bećirović povodom današnjeg potpisivanja sporazuma o izgradnji Pelješkog mosta.

Bećirović je kazao da se “raznim manipulacijama činovnika HDZ-a u obje države došlo do ovoga”.

Raznim manipulacijama činovnika HDZ-a u obje države se došlo do ovoga. Slavko Matanović je posljednji ministar resorni koji je pisao hrvatskim vlastima. Ovo danas je presedan, jer je uvučena kineska kompanija, evropski novac se daje van Evrope. Sa druge strane ovo je nezakonit čin i uzurpacija BiH, dijela teritorije i kršenje Konvencije o pravu mora“, kazao je. 

Još je dodao da ovakav potez iziskuje protestnu notu BiH prema Hrvatskoj.

Ono što je potrebno je nota BiH prema Hrvatskoj, mi smo to i ranije tražili ali to nikada nije urađeno. Jedini mjerodavan stav što se tiče BiH i izgradnje Pelješkog je onaj koje je donijelo Predsjedništvo BiH“.

Inače, u Dubrovniku je danas potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Na potpisivanju tih ugovora bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar uprave Lovro Kuščević. Ugovor s izvođačima radova za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan.

Ugovor o stračnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i predsjednik Uprave IGH Oliver Kumrić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.