Matviyenko: Evropska bezbjednost nije moguća bez Rusije

Vijesti 24. apr 201815:03 > 15:51
Anadolija

Bezbjednost može biti samo jedinstvena i nedjeljiva za sve države. Evropska bezbjednost nije moguća bez Rusije, a isto tako ruska bezbjednost nije moguća bez Evrope, izjavila je Valentina Matviyenko, predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije nakon današnjeg sastanka s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Valentina Matviyenko, odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, rekla je da je stav Rusije otvoren, dosljedan i jasan.

“Zalažemo se protiv proširenja NATO u Evropu, protiv militarizacije evropskih država, protiv novih linija razdvajanja koje se stvaraju na takav način. Smatramo da takvi potezi ne poboljšavaju nego pogoršavaju bezbjednostnu situaciju na evropskom kontitnentu”, rekla je Matviyenko i dodala da čine sve za dijalog s partnerima.

“Zalažemo se za jedinstveni ekonomski i politički prostor bezbjednosti od Lisabona do Vladivostoka, da bi naša zajednička evropska kuća bila prosperitetna i bezbjedna što je moguće samo zajedničkim naporima svih evropskih država”, rekla je ona.

Istakla je i da je RS za Rusiju ne samo prijateljska i bratska “republika”, nego i važan partner na Balkanu.

“Prošle godine robna razmjena s BiH iznosila je 345 miliona evra i bila je povećana veća za 16 odsto, a razmjena s RS je 75 odsto iznosa razmjene s BiH”, rekla je Matviyenko i dodala da se ostvaruje mnogo velikih investicinih projekata što predstavlja osnov za jačanje i unapređenje ekonomskih odnosa.

Istakla je i da joj je drago da je politika RS dosljedna i usmjerena dobrim odnosima s Rusijom i nije izložena nikavim političkim promjenama.

“Rusija je uvijek bila i biće pravi prijatelj RS i srpskog naroda”, kazala je Matviyenko.

Milord Dodik izrazio je zahvalnost Rusiji i ruskim kompanijama koje su sarađivale s RS i učinili kvalitetnim odnosom.

Dodik je istakao da je entiter RS zadovoljan i ponosan na dobre odnose s Ruskom Federacijom i da žele te odnose da podignemo na još viši nivu.

“Saradnja na političkim pitanjima je veoma jasna”, rekao je Dodik i zahvalio Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije i njegovim saradnicima na uravnoteženom stavu usmjerenom na očuvanje mira na ovom prostoru.

Prema riječima Dodika, danas su sagovornici konstatovali da saradnja RS i Ruske Federacija ne može biti ograničena bilo kojim drugim saradnjama.

“Naša saradnja vezano za Evropsku uniju ne može da bude na uštrb saradnje sa Ruskom Federacijom”, kazao je Dodik i posjetio na stav iskazan Reozlucijom o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština RS.

Prema njegovim riječima ovdje je aktuelno pitanje NATO-a, ali da Rezolucija obavezuje sve institucije i pojedince da vode politiku neutralnosti prema i samom NATO-u.

Dodao je i da je ekonomska saradnja intenzivna, ali da žele da razviju saradnju po pitanju termoelektrana i u maju će potpisati sporazum o tome. U toku su i razgovori o nabavci helikoptera za policiju RS, te o mogućnostima za poboljšanje kulturnih veza. Zahvalio se Rusiji na tome što odvaja preko 50 stipendija za studente iz BIH za studiranje u Ruskoj federaciji.

“Izgradnja rusko-srpkog pravoslavnog centra predsatavlja dokaz naše povezanosti i okupićemo se oko tog projekta kako bismo pokazali bratsvo i privrženost naših naroda”, dodao je Dodik.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.