Tadić o Matviyenko: Previsoka je to politika za ovu sredinu

Vijesti 25. apr 201818:30 > 18:36
N1

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Narodne stranke u Danu uživo komentarisao je posjetu, ali i reakcije na posjetu Valentine Matviyenko Bosni i Hercegovini.

On je kazao da je bio u ulozi domaćina, te da je došla i na njegov poziv, te da ne bi bilo pristojno da tumači njene izjave u Parlamentu BiH koje su izazvale dosta reakcija.

On je ustvrdio da svako ko vodi računa o dostojanstvu Bosne i Hercegovine ima potrebu da se pojavi ovako visoka ličnost.

Ona se inače nalazi pod sankcijama SAD-a, ali Tadićev komentar glasi:

“Ovo je bila previsoka politika za ovu političku sredinu. Sama reakcija je zbunjujuća, nesretna i neodgovorna dijelom. Podatak o crnoj listi, on je tačan. Mataviyenko kao i drugi nalaze se u odnosu sa vlastima SAD-a, koji nije otvoren, to je blokiran odnos. Mi imamo iskustva s tim, a pokušava se napraviti vrsta skandala. Mirko Šarović kao član SDS-a je na toj listi, Milorad Dodik je na toj listi. Ako je to kriterij, onda je nama politički život onemogućen”, naveo je Tadić.

Halid Genjac u jednom momentu je napustio njeno izlaganje u Parlamentu BiH, a Tadić kaže da njoj to nije neobično jer je i sama parlamentarka, te da nije neobično da parlamentarac na taj način izražava zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.

Kazao je da od svega ne treba praviti skandal.

“Potrebno je da se ljudi izdignu iznad ovog nivoa političke kulture. Šta znači optuživati ili neoptuživati nekoga? Ja sam lično pozvao, sve ostalo je stvar naših ondosa u Domu naroda. Pozivam ovu sredinu da prevaziđu ovo”, poručio je Tadić.

Izjava Matviyenko da je u BiH bio građanski rat naljutila je mnoge.

“Ne bih tumačio njen govor. Mene možete pitati šta ja mislim o tome”.

Šta misli o tome?

“Građanski rat. To se u Republici Srpskoj zove odbrambeno-otadžbinski rat, to je moj stav i stav Republike Srpske”, naveo je Tadić.

A izjava oko OHR-a i njegovom napuštanju BiH?

“Oko OHR-a ne mogu se slagati ili neslagati. OHR je trebao otići prije 12 godina, ali mi našim načinom rada učinilči smo da ova zemlja ima nejasan ustavno pravni status. OHR je konstrukcija koja traži sopstveni izlaz iz ove situacije. Od Inzka sam čuo da postoji plan da se sve što je OHR prenese na Ustavni sud. Ustavni sud odgovoran trenutno za četiri krize u BiH, a dnevno se mijenjaju okolnosti”, ocijenio je Tadić.

Za kraj, komentarisao je eventualno ujedinjenje njegove Narodne stranke i DNS-a?

“Traje nastojanje da se formira srednji politički prostor. U tim razgovorima nije bilo razgovora o aktuelnim političkim temama, nego šta poslije izbora. Kako pripremiti javnost i strukture, da određenim problemima damo rješenja. Koalicija, podrška ili integracija. Koliko vidim, raspoloženje je za integraciju – ali odluke nije bilo na nivou stranke“, kazao je Tadić na koncu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.