Vlada FBiH se pohvalila suficitom i obradovala penzionere

Vijesti 26. apr 201817:38 > 19:24
N1

Vlada Federacije je na osnovu boljeg punjenja budžeta te ostvarenog suficita odlučila da će penzije u Federaciji biti povećane za 3,5 posto.

Sa današnje sjednice je također poručeno da će do kraja godine krenuti izgradnja na dvije trase autoputa. Borba protiv organizovanog kriminala dobija novu dimenziju kroz uspostavu posebnih odjela Tužilaštva i Ustavnog suda Federacije.

S početkom primjene nedavno usvojenog Zakona o PIO/MIO ostvarile su se pretpostavke za povećanje penzija u Federaciji. Povećanje u skladu sa zakonom će se usklađivati sa podacima koje izrađuje statistički zavod Federacije.

“U skladu sa pokazateljima koji su bili UO federalnog zavoda PIO 23. aprila donio je odluku o akontativnom usklađivanju penzija i ta je odluka sve dok se ne donese odluka federalnog zavoda o povećanju parametara koji su bili i na osnovu kojih se mjeri”, kazao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike.

Povećanje od 3,5 posto koje će se primjenjivati retroaktivno od penzije čija isplata počinje 4. maja neće se odnositi na najveće penzije u federaciji te na dio korisnika koji su u penziju otišli nakon 1.1. 2018. godine.

“Mi ćemo sve penzije koje su odobrene do 31. 12. 2017. osim maksimalnih uskladit za 3,5 posto i penzije u 2018. koje su minimalne i zajamčene jer ne bi bilo logično da stari dobiju usklađivanje, a novi ne. Najniža penzija u Federaciji će iznositi 337,6 maraka”, kazao je Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH.

Vlada se pohvalila i suficitom u budžetu koji iznosi 122 miliona maraka, od čega će 107 miliona biti odvojeno za potrebe izgradnje dionica autoputa 5C. Dodatna sredstva će biti osigurana kroz zaduženja kod Kuvajtskog fonda te kod EBRD-a.

“Radi se o kreditiranju određenih dionica na Koridoru 5C ukupan prijedlog prihvaćenih zaduženja je oko 260 miliona eura sa vrlo ispregovaranim uvjetim kredita, rokovima otplate i načinima korištenja tog kredita”, rekla je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH.

Dugo vremena se govorilo o jačanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u Federaciji, a usvajanjem nacrta zakona otvaraju se mogućnosti za konkretne poteze.

“Glavni razlog za donošenje ovog Zakona je stvaranje nužnih institucionalnih pretpostavki za organizirano suzbijanje organiziranih djela korupcije, organiziranog kriminala i terorizma. Ovim zakonom uspostavljaju se posebni odjeli Vrhovnog suda FBiH i Tužilaštva Federacije koji bi stvarno bili nadležni na teritoriji Federacije BiH”, izjavio je Mato Jozić, ministar pravde FBiH.

Redovna sjednica koja je prekinuta krajem februara i nikada nije završena, trebala bi biti završena u narednom periodu kazala je dopremijerka Milićević. Ta sjednica je prekinuta zbog nemogućnosti dogovora oko imenovanja novog prvog čovjeka Porezne uprave FBiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.