Uoči 1. maja: "Jadna je država u kojoj se osjećam ovako"

N1

Uoči prvog maja, Dana rada, provjerili smo u kakvoj ga radnici atmosferi dočekuju. Poštuju li se prava radnika u BiH.

U poslednjih 130 godina, generacije Banjalučana radile su u Fabrici duvana. Sada prestaje sa radom. A bivše radnice zatičemo – doslovno na ulici.

“Mi smo upravo prinudni otkaz potpisale. Fabrika duvana koja postoji 130 godina se zatvara. 27 godina staža imam, ne znam gdje i kako. Sa tim sporazumnim nemamo pravo biroa. Jadna je država u kojoj se osjećam ovako”, kazale su bivše radnice Fabrike duvana.

Njihova priča možda najbolje opisuje položaj radnika u BiH. U trgovini gdje je zaposlen veliki broj ljudi, širok je dijapazon kršenja prava radnika, u prošloj godini 305 prijava. Za prekovremeni rad, rad bez pauze, neprijavljivanje. Samo na mobing odnose se 194 slučaja.

“Nemamo svjedoke tog slučaja. Kolege i koleginice ne žele da svjedoče upravo iz straha da to ne bi imalo negativne poslijedice po njih same”, kazala je Mersiha Beširović predsjednica Sindikata trgovine BiH.

Buduće majke strahuju od otkaza kada zatrudne. One koje se odluče, u FBiH možda neće imati porodiljski dodatak. Iznos, i to da li će ga uopšte dobiti zavisi od kantona. To pitanje mora se riješiti, poručuje advokat Dina Duraković.

“Na jedinstven način da bi prestala diskriminacija na osnovu toga gdje žive i kod kojeg poslodavca rade. U RS postoji Fond koji bez obzira na probleme funkcioniše”, ocijenila je Dina Duraković, advokatica.

No naša sagovornica potcrtava, radna prava regulisana Zakonom o radu na visokom su nivou, no upitna je njihova primjena.

“Ne prijavljuju omladinu kad se zaposli. Mislim da previše rade, da se previše iscrpljuju. A kako je radnicima u privatnom sektoru. To samo oni znaju”, poručuje.

Ako je suditi prema zakonima, svi zaposleni u BiH imaju pravo na penziono,zdravstveno osiguranje, pravo na prekovremene plaćene sate, na godišnji odmor, na pauzu tokom rada. I što je najvažnije na dostojanstven rad.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.