Za jedne "Bljesak", za druge najmračniji dan

Vijesti 01. maj 201818:22 > 19:09
N1

Dok se u Hrvatskoj slavi vojna operacija "Bljesak", nekoliko kilometara dalje, preko rijeke Save u Gradišci, tuga i sjećanje stradale Srbe. "Bljesak" je, za politički vrh bh. entiteta Republike Srpske, bio planski organizovano etničko čišćenje i zločin bez kazne.

“Muž mi je nestao 1. maja 1995. Tačno 23 godine se navršilo danas. Dolaziću dok god budem mogla, na neki način se rasteretim, kao da kamen sa srca skinem kad bacim taj vijenac u vodu. Tako mi je lakše”, priča Nena Blagojević, supruga nestalog u “Bljesku”.

Jedan od 15.000 prognanih Srba s područja Zapadne Slavonije je i Slobodan Ličanin.

“Ja sam ostao bez kuće svoje i očeve. Nemam ni jedne slike svoje djece. Oni danas slave, mi tugujemo”, kaže Ličanin, Nova Gradiška.

Ovi ljudi sjećaju se da je u ranu zoru, te 1995. godine zagrmilo sa svih strana. Počeo je “Bljesak”, a pred njim i avionskim bombama, topovskim granatama, te snajperskim puškama, pričaju, bježali su ka Gradišci – mnogi stanovnici Medara, Pakraca, Jasenovca i drugih zapadnoslavonskih mjesta.

Mirnom šetnjom ka mostu na Savi, na kojem su delegacije položile vijence, obilježeno je stradanje u akciji “Bljesak”, u kojoj su život izgubile 283 osobe srpske nacionalnosti.

Prema podacima Veritasa od 1991-95 na tom području stradalo je 1.184 Srba.

“Još ima 464 nestala koji se vode, kada ćemo ih i da li ćemo ih naći. Nikad se svi neće pronaći jer ima spaljenih leševa”, tvrdi Savo Štrbac, DIC Veritas.

Jedna od žrtava bombardovanja u akciji je i mala Una Tadić, dvogodišnja djevojčica stradala pored mosta spasa u zagrljaju svoje bake.

Političari sa ove strane Save, ostaju pri stavu da “Bljesak” nije bio oslobodilačka, već zločinačka akcija.

“Smišljena akacija hrvatske država da očisti Srbe, etnički ih progna sa prostora današnje Hrvatske. Svjedočimo da za zločine nad Srbima, civilima i na ovoj i na Petrovačkoj cesti niko nije nikada odgovarao”, ističe entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Više u prilogu Snežana Mitrović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.