Savčić: Monstruozno su ubijeni u humanom zadatku

Vijesti 03. maj 201813:07 > 13:42
N1

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS, i Milenko Savanović, ministar za boračka pitanja RS obratili su se danas u Miljevićima porodicama stradalih pripadnika Jugoslovenske narodne armije u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Savčić je naglasio je da su vojnici JNA na Skenderiji drugog maja “monstruozno ubijeni u humanom zadatku”.

Savčić je također rekao da ni danas nije postojala mogućnost da se pogibija vojnika JNA obilježi na mjestu njihovog stradanja – Dobrovoljačkoj ulici.

“Ne vidim drugi način da se postigne dogovor osim da svaki narod obilježava stradanje na mjestu gdje se ono dogodilo. Ako mi to ne možemo, onda ne mogu ni drugi. Drugi odgovor ne vidim. Kako bi bilo da mi to drugima uskratimo? Čitav svijet bi se podigao protiv nas. Izmislili bi etikete i bili bismo žigosani na najmonstruozniji način”, rekao je.

Okaraterisao je kao “besmislenom i uvrijedljivom tvrdnju da su drugog i trećeg maja pripadnici JNA pokušali izvršiti okupaciju Sarajeva i udar na Predsjedništvo BiH”.

“Drugog maja je uslijedio napad paravojnih muslimanskih jedinica na Dom armije JNA. Pripadnici diverzantskog odreda su napali evakuaciju ranjenika sa dva sanitetska i dva terenska vozila. Ne samo da su ih spriječili u tome, nego su ih i monstruozno ubili. Eto to je bio pokušaj zauzimanja Sarajeva. Poslije je djelovao dio bataljona vojne policije koji su se borili do posljednjeg metka”, rekao je.

Milenko Savanović je u svom obraćanju govorio o prošlosti srpskog naroda na ovim prostorima. Za njega “razumjeti devedesete godine znači razumjeti historiju Srba”.

“Zajednički imenitelj svih procesa je bio da Srba ne bude zapadno od Drine. Naše jame i stradanja i sve ono što smo preživjeli je rimokatolički projekat podržan od strane velikih sila. To je bio projekat protiv domaćinskog, miroljubivog naroda, naroda koji se uvijek borio protiv fašizma. Historija će morati dati odgovor na to”, istakao je.

N1

Dodao je da se “90-ih godina pojavio muslimanski faktor koji je demografski ojačao i podržan zapadnim silama je želio muslimansku državu zapadno od Drine”.

”Zahvaljujući narodu, vojsci smo odbranili svoj narod. Stvorili smo RS koja je verifikovana međunarodnim sporazumom. RS je jedini uslov biološkog opstanka Srba. Nemojmo dozvoliti da budemo statistička greška kao što se to desilo Srbima u Hrvatskoj”, kazao je Savanović.

Za Savanovića su “devedesete i ono što se dešavalo u Dobrovoljačkoj nastavak projekta osmišljenog u 19. vijeku od strane Austrougarske”.

Mišljenja je da se od BiH želi napraviti Jugoslavija, što je, kako je rekao, licemjerno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.