"Spreča je mrtva rijeka narednih 50 godina, sve je stradalo"

Vijesti 05. maj 201818:19 > 18:25
N1

Nakon što je pukao nasip u fabrici sode "Sisecam soda" u Lukavcu, dio toksične tečnosti, iz takozvanog "Bijelog mora" iscurio je u rijeku Spreču i uništio riblji fond.

Dok se čekaju rezultati analize uzorka vode, ribari najavljuju krivične prijave i proteste. Tvrde da je Spreča u narednih nekoliko decenija, doslovno mrtva rijeka.

“Pa narednih 20 godina sigurno ući neće, jer normalno, riba je živo biće, zna gdje je opasan teren, kao i ljudski rod. Gdje se dese takve stvari, tu riba više ulaze. Ovo je mrtva rijeka narednih 50 godina”, izjavio je Senad Malagić, član UO Ribarskog društva Bosna – Doboj.

To su prognoze ribara koji je decenije provodio sa štapom kraj Spreče. Ribari SRD “Bosna” spremaju krivične prijave, a zbog sudbine koja ih je nakon zagađenja rijeke snašla, najavljuju i proteste.

“I divlje, i pitome životinje, koje su naslonjene na rijeku Spreču i ovaj dio Bosne, do Modriče, već ima uginuća na sve strane. Stradali su som, šaran, smuđ, štuka, čuvena plotica koja je najljepša riba na svijetu. Mrena, ne znam da ima bilo koja riba da nije stradala, sve je stradalo”, poručio je Senad Malagić.

Krivac za katastrofu je tečnost iz taložišta “Bijelo more”, koja se u rijeci našla nakon pucanja nasipa u fabrici sode u Lukavcu.

Iz rijeke Spreče prije nekoliko dana izvađena velika količina mrtve ribe. Ipak, to nije jedina dimenzija ekološke katastrofe. Poljoprivrednici koji se nalaze u blizini vodu ne mogu koristiti za napajanje stoke ili navodnjavanje zemljišta.

Ni to nije sve. Paun, patke, guske nalaze se nekoliko desetina metara od obale. Vlasnici ne mogu dopustiti da se približe Spreči u kojoj su stradale ribe. Na obali su i poljoprivredna zemljišta na kojima se sadi. Civilna zaštita upozorila je građane da vodu ne koriste, a vlasnike bunara da povećaju kontrolu vode.

“Situacija se stabilizira, nije dramatična. Mi smo preventivno sugerisali građanima da se ne koristi Sreča za zalijevanje, ali smo i apelovali prema komunalnom preduzeću da se vrše analize pitke vode i bunara, a i privatni bunari imaju obavezu da kontrolišu”, kazao je Sulejman Delić iz civilne zaštite opštine Doboj Istok.

Iako je zaustavljeno curenje toksične tvari iz fabrike sode u Lukavcu, za riblji fond u Spreči je prekasno. Ribari poručuju da od krivičnih prijava i protesta neće odustati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.