Sud BiH: Danas o žalbi Tužilaštva u predmetu protiv Orića

Vijesti 08. maj 201808:55 > 08:58
N1

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas zasjeda povodom žalbe Tužilaštva BiH na presudu u predmetu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine ranije je izreklo je oslobađajuću presudu za Orića i Muhića, jer je Sud utvrdio da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da su počinili djela koja su im stavljena na teret, odnosno ubistva tri osobe srpske nacionalnosti u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tokom 1992. godine.

Kao argument za ukidanje prvostepene presude Tužilaštvo je navelo da “pisani otpravak presude mora potpuno odgovarati presudi koja je objavljena u sudnici, a zbog razlike je nerazumljiva i protivrječna sama sebi i razlozima presude”. Tužilaštvo je također navelo “da je presuda sačinjena uz obrazloženje zasnovano na nepostojećem iskazu koji nije predočen na glavnom pretresu”.

Braniteljica Nasera Orića Lejla Čović kazala je kako odbrana žalbu Tužilaštva smatra potpuno neosnovanom.

Suđenje Oriću i Muhiću počelo je u januaru pretprošle godine, a tokom dokaznog postupka iskazi svjedoka optužbe govorili su u korist Orića i Muhića i tako u nekoliko navrata diksreditovali zaštićenog svjedoka O1 na čijem se iskazu najvećim dijelom bazirala i optužnica Tužilaštva BiH.

Nakon iznošenja žalbe na suđenju Oriću i Muhiću, kao i odgovora odbrana, Apelaciono vijeće Suda BiH izreći će drugostepenu presudu.

Više detalja u informativnim emisijama N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.