Sužanj: Merkel zna bolje situaciju u BiH od Predsjedništva

Vijesti 10. maj 201808:45 > 08:57
N1

Naslovnice dnevnih novina i aktuelna društveno-politička dešavanja u Danu uživo komentarisao je Amir Sužanj, urednik na BH Radiju 1. koji je kazao da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine nisu mogli informisati Angelu Merkel o bilo čemu jer ona zna mnogo bolje situaciju u zemlji od njih samih.

Sužanj smatra da je njemačka kancelarka svjesna da Bosni i Hercegovini prijeti ustavna kriza. Po njegovim riječima Njemačka će pokušati da napravi neke korake kako bi se izborni rezultati nekako implementirali nakon izbora ali nije siguran da će uspjeti.

“Mislim da je kancelarka shvatila da BiH prijeti jedna ustavna kriza zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona i ovo je bio jedan pokušaj da se na neki način urazume najodgovorniji ljudi u ovoj zemlji. Čuo sam izjave naših zvaničnika poslije ovog susreta i mislim da je to neka kriva slika, oni nisu mogli informisati Angelu Merkel o bilo čemu jer Anglea Merkel zna mnogo bolje situaciju u zemlji od njih samih. Mislim da je najvažnije ono što nije rečeno. Mene zanima šta je Angela Merkel rekla trojici članova predsjedništva BiH. Ostali smo uskraćeni za tu informaciju. Činjenica je da njemački mediji za ovu situaciju najodgovornijim smatraju Dragana Čovića lidera HDZ-a”, rekao je on.

”Mi gubimo iz vida činjenicu da je BiH jedina zemlja u Evropi koja u svom Ustavu ima apardhejdske odredbe kojima lišava elementarnih ljudskih prava čitave grupe stanovništva. Ono što HDZ zagovara u ovom trenutku je nastavak toga i zbog toga njemački mediji, njemački stručnjaci smatraju da Dragan Čović snosi najveću odgovornost i ako ja smatram da većina zvaničnika u BiH iz stranaka na vlasti nema interesa da rješava pitanja. Mi govorimo o reformama u okolnostima kada najveći dio vladajućih struktura ne želi nikakve reforme zbog toga što dovođenje pravne države, dovođenje sistema u BiH zapravo znači i kraj njihovog modela vladanja. Njemačka će pokušati da napravi neke korake kako bi se izborni rezultati nekako implementirali nakon izbora ali nisam siguran da će uspjeti zbog raspoloženja u Bosni i Hercegovini zbog toga što ovo nekim ljudima i nekim krugovima odgovara”, istakao je Sužanj.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.