Čović sa nuncijem Pezzutom: Izborni zakon prioritet

Vijesti 10. maj 201819:04 > 19:07
Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović, sastao se danas u Sarajevu sa apostolskim nuncijem u BiH, Luigijem Pezzutom.

Teme susreta bile su o aktuelne političke prilike u BiH, kao i odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, navodi se u sopštenju iz Čovićevog kabineta.

“Ovom prilikom, Čović je istaknuo da je trenutno prioritet izmjena Izbornog zakona, u skladu s odlukama Ustavnog suda i Suda za ljudska prava, kako bi se omogućilo svim žiteljima da biraju svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti, te se na taj način zaštitile jednakost i jednakopravnost svih naroda Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Razgovarali su i o demografskim procesima Hrvata, katolika u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata od 1996. do danas, kao i s demografskim promjenama u BiH općenito.

“Usaglašeno je kako je od sudbinske važnosti stavljanje snažnog naglaska na brigu za one koji su ostali u BiH, te na zaustavljanje njihovog iseljavanja” stoji u saopštenju.

Monsinjor Pezzuto je i ovoga puta izrazio podršku Svete Stolice BiH i boljem razumijevanju među svim narodima, navodi se.

Sastanku je, pored apostolskog nuncija, prisustvovao i vojni biskup Tomo Vukšić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.