Hodžić: Tečnost unositi u organizam kroz voće i smoothije

Vijesti 11. maj 201809:22 > 10:13
N1

Naredne sedmice počinje ramazan. Kako pripremiti organizam za post, kako se svakodnevno zdravo hraniti i održavati kondiciju u Novom danu N1 televizije govorila je nutricionistkinja Ševala Hodžić. Hodžić kaže da je jako važno tečnost u organizam unositi kroz voće i koristiti smoothije.

Ramazanski post počinje za pet dana. Ševala Hodžićkaže da je dobro postiti nekoliko dana prije mjeseca ramazana kako bi se organizam pripremio za post.

“Naši preci su nama ostavili dobru tradiciju da se priprema prije ramazana za post, na način da se posti par dana prije mjeseca ramazana. Imaju određeni dani kada se posti i na taj način pripremamo organizam za post i mjesec ramazan. Treba se i inače zdravo hraniti, unositi dosta tekućine da ne bi došlo do dehidracije organizma prije ramazana. Unositi smoothije, fokusirati se na tečnost pretežno kako bi za mjesec ramazan imali dovoljno tekućine za tijelo”, savjetuje Ševala Hodžić.

Nutricionistkinja savjetuje da se za sehur uzima hrana koja je teže probavljiva.

“Stručnjaci preporučuju da se na proljeće vrši čišćenje tijela tako da ovaj ramazan pada u jako lijep period, proljeće, kada je vrijeme za čišćenje tijela. Za sehur je najbolje da se koristi hrana koja je teže probavljiva. Proteini i masti kako bi nas držali duže sitim. To su jaja, žitarice, npr. zob, heljda, proso – hrana koja će nas držati duže sitim kao i unošenje dosta tečnosti kroz voće kao što je lubenica, dinja, bobičasto voće. Ono što bi preporučila je da spojimo moderan svijet sa tradicijom,  preporučujem korištenje smoothija za sehur kako bi unijeli dovoljno tekućine. Stavljati u smoothije špinat, celer itd. Ima dosta ljudi koji za vrijeme sehura ne mogu da unesu dovoljno hrane i mislim da je za njih idealno popiti ujutro malo veći smoothije i na taj način unijeti dovoljno tečnosti u kombinaciji sa proteinima”, preporučuje Hodžić.

Ona za iftar preporučuje hranu koja se brže vari uz obavezno unošenje veće količine tekućine.

“Za iftar trebamo unositi hranu koja je brže probavljiva. Ostavljeno nam je iz tradicije da koristimo hurme koje su najbolji izvor šećera koji vrati odmah energiju organizmu koja nam je prijeko potrebna nakon cjelodnevnog posta. Trebali bi se prije svega omrsiti vodom, nakon čega bi se trebale unijeti hurme a nakon toga bi najbolje bilo unijeti u organizam voće ili supe što će organizmu dati tečnost. Tradicija nam je ostavila da se nakon unošenja hurmi obavi namaz nakon čega se pristupa iftaru”, naglašava Hodžić.

Hodžić savjetuje da se hrana unosi u malim količinama.

“Dobro je unositi male količne hrane do sehura sa obaveznim uzimanjem tečnosti kroz voće. Voće je dobro uzeti dvadesetak minuta prije glavnog jela ili devedeset minuta poslije Iftara. Nikad odmah poslije jela jer se dešava fermentacija u organizmu tako da to baš nije preporučljivo”, naglasila je Hodžić.

Uskoro video gostovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.