Skopljaković o ''izbornoj krađi'': Gdje je tu zelena olovka?

Vijesti 11. maj 201811:39 > 12:12
N1

Jedanaest političkih stranaka je u Parlamentarnoj skupštini BiH potpisale su "Protokol o saradnji za fer i poštene izbore". Očekuje se da će to učiniti još dvije političke stranke. SDA i HDZ BiH nisu potpisale protokol.

Protokol su potpisali SDP BiH, DF, Naša stranka, GS, SBB, Nezavisni blok, A-SDA, HDZ 1990, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Nezavisna stranka radom za boljitak i Hrvatska stranka BiH.

“Potpisivanje ovog protokola nije stvaranje nikakvog političkog subjekta, nego da političke stranke pomognu jedna drugoj kako bi rezultati izbora odgovarali stvarnoj volji građana”, rekao je Željko Komšić, predsjednik DF-a.

Komšić je ukazao da ne zna šta će se desiti sa predloženim tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Nada se da će predložene izmjene podržati Martin Raguž iz HDZ-a 1990. 

Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH, je ukazao da tehničke izmjene Izbornog zakona ne utiču na vitalni nacionalni interes. Ako tehničke izmjene ne podrži aktuelna vlast, onda bi to trebao učinit OHR, mišljenja je Skopljaković.

“Izmjene bi osigurale pravedniji izborni proces. Vratile bi povjerenje u izborni proces. Time bi 50 do 60 posto ljudi koji inače ne glasaju izašlo na izbore. Većina njih”, kazao je Skopljaković.

Dodao je da je ovo nastavak borbe za fer i poštene izbore.

“Ako ne podržavate fer i poštene izbore, onda to recite. Recite kakve izbore želite. Ako pogledamo prethodne izborne procese, vidimo da su se dešavale izborne krađe na različite načine”, istakao je.

Komentarisao je i korištenje hemijskih olovki koje pišu plavom i crvenom bojom na prijedlog Centralne izborne komisije BiH.

“CIK pokušava hemijskim olovkama rješiti pitanje izborne krađe. Pitam ja: Gdje je tu zelena olovka?”, rekao je.

Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke je istakao da će se pokušati iznaći načini kako da se spriječe eventualne izborne krađe na predstojećim izborima u BiH. Komentarisao je činjenicu da SDA i HDZ BiH nisu potpisale protokol.

“Ovu jednostavnu tehničku izmjenu koja bi smanjila krađu, nisu podržale SDA i HDZ BiH. To me podsjeća na situaciju kada sam na kantonalnoj skupštini govorio o kriminalnim radnjima jednog poslanika ne spominjući njegovo ime, a potom se sam javio za repliku”, kazao je Kojović.

Za Sadika Ahmetovića iz Nezavisnog bloka je potpisivanje ovog protokola interes građana BiH, a ne samo političkih stranaka.

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a je ukazao da ne postoji izgovor za neuvođenje tehničkih noviteta u izborni proces.

“Riječ je o tehnologiji koja postoji u Indiji, Brazilu, Filipinima i onda kažu da je to teško implementirati u BiH. Mi smo od Dejtona potrošili 40 miliona maraka za biračke odbore. Za dva izborna ciklusa bi se ova tehnologija isplatila”, ukazao je Arnaut.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.