Zenica: U akciji "Fokus" zbog droge uhapšeno sedam osoba

Vijesti 16. feb 201515:36 > 15:39
morgueFile

U okviru organizovanih višednevnih aktivnosti suzbijanja zloupotrebe droga, na realizaciji akcije "Fokus" više policijskih timova MUP-a Zeničko-dobojskog kantona izvršili su pretrese na deset lokaliteta na području Zenice i tom prilikom slobode je lišeno sedam osoba nad kojima je zavedena kriminalistička obrada.

“U akciji su slobode lišene osobe prema kojim je ova akcija i usmjerena, tačnije sedam osoba je lišeno slobode i sprovedeno u službene prostorije, a pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari na navedenim lokacijama su vršeni radi pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku”, kaže Aldina Ahmić, portparolka policije MUP-a ZDK-a.  

Zavedenom akcijom, te izvršenim pretresima pronađeno je oko 500 grama marihuane i oko 1.000 grama  “speeda”, tri vage za precizno mjerenje, veći broj mobilnih telefonskih aparata s pripadajućim karticama i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljem postupku.  

Pronađena materija je izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja u Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.  

Zenička policija je u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu preduzimala operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela zloupotrebe opojnih droga na području Zenice.  

Ove aktivnosti rezultirale su u proteklom periodu otkrivanjem, lociranjem i lišenjem slobode više osoba, koje su prema prikupljenim saznanjima vršile ova krivična djela, kao i pronalaskom marihuane i “speeda” te drugih predmeta koji će biti korišteni kao dokazni materijal u postupku.  

Tokom realizacije operativne akcije kodnog naziva “Fokus”, danas  u ranim jutarnjim satima  policijski timovi započeli  su istovremeno pretrese na deset lokacija na području Zenice, koji su rezultirali potvrdom prikupljenih informacija.  

Prema službenoj informaciji u akciji “Fokus”, koja je provedena na osnovu naredbe Općinskog suda Zenica, sudjelovali su i pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a ZDK-a.  

Prema nalogu dežurnog kantonalnog tužitelja policijski timovi će nastaviti s daljim istražnim radnjama u ovom slučaju, a javnost će o konačnim rezultatima akcije “Fokus” biti obaviještena nakon njenog završetka.