Fazlić: Država je loš menadžer, primjer su tuzlanske firme

Vijesti 17. feb 201508:59 > 09:17
N1

Gost Novog dana bio je Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, koji je govorio o lošim i dobrim privatizacijama, zašto je do njih došlo i šta država radi po pitanju sprečavanja lošeg poslovanja preduzeća.

Proces revizije privatizacije je pokrenut. Nisam siguran da bi u Tuzli preduzeća mogla imati koristi od revizije privatizacije. Njima treba neki drugi vid pomoći. Naprimjer u Konjuhu iz Živinica kažu da imaju problem viška ljudi, ali to je druga industrija u kojoj sve zavisi od sirovine“, kazao je Fazlić i dodao: “Apsurdno je optuživati privatizaciju za sve greške koje su se događale. Pokazalo se kako je drzava loš menadžer i kako loše upravlja.

Na pitanje kada je privatizacija dobra, direktor Agencije za privatizaciju je kazao: “S aspekta agencija privatizacija je dobra ako je urađena po procedurama. Brojni su ekonomski razlozi šta je dovelo do toga. Privatizacija je ispočetka bila rukovođena drugim aspektima, a ne ekonomskim. To su bili klasični piljari koji su prodavali fabrike, željezo da bi zaradili.

Kao i mnoge druge negativne aktivnosti u BiH, veći dio privatizacije spada u tu kategoriju. Na pitanje kako je došlo do toga i  Fazlić se zapitao “kako je bilo moguće išta loše da se desi u ovoj državi”.

“Kako je bilo moguće da se išta loše desi u ovoj državi, od korupcije, nepotizma, kriminala? Mi smo pogrešno shvatili demokratiju. To je dio tranzicijskog procesa.”

Postoje preduzeća koja i dalje dobro rade, a privatizovana su. Ali to nije zbog Agencije za privatizaciju već iz razloga jer su ta preduzeća imale dobre investitore koji su uložili u tehnologiju, ljude i svjetske trendove poslovanja.”

Šuhret Fazlić je napomenuo da je Agencija za privatizaciju uspjela vratiti Borac Travnik i poništiti privatizaciju Feroelektra. “Slučaj Feroelektra je slučaj u kome se željelo za male pare dobiti objekte kako bi se sve rasprodalo“, rekao je direktor Agencije za privatizaciju, Šuhret Fazlić.

U prošloj godini je bila planirana privatizacija firmi ukupne vrijednosti kapitala od 517 miliona maraka (Remontni zavod Travnik, Hidrogradnja, Šipad Export-import, Fabrika duhana Mostar, Energopetrol, Unis – udružena metalna industrija, KTK Visoko, Željezara Zenica, Agrokomerc Velika Kladuše, Borac Travnik i Unis Pretis Vogošća.) Planirana je prodaja manjinskog udjela u Energopetrolu, Fabrici duhana Sarajevo, Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju. Većina ovih firmi bila je u planu prodaje i godinu ranije

Sarajevo osiguranje, FDS i Bosnalijek nisu bili u planu privatizacije. Mi smo prošle godine prodali udio UNIS-a, KTK Visoko dva objekta, upravnu zgradu Šipad Export-importa. Došli smo u situaciju kada niko ne želi kupiti preduzeće, ali ima kupaca za pojedine dijelove imovine. To je dobro jer novac ostaje preduzeću kako bi izmirila obaveze prema radnicima i državi.”

Mišljenje gosta Novog dana o privatizaciji Telecoma i Elektroprivrede jeste da o tome treba razgovarati i vidjeti šta je najbolje za radnike i državu tih preduzeća u budućnosti.

Mi smo prije dvije godine počeli s tom pričom i svi su se digli protiv Agencije za privatizaciju. O tome se treba donijeti politička odluka, državni konsenzus. Radili smo analizu s deset najvećih preduzeća od 2009. do 2012. izgubili milijardu i 400 miliona kapitala. Sada treba pitati gdje su ministri i političari koji govore da ne žele i ne treba prodati da preduzeća.”