Na sjednici Vijeća ministara BiH i o šišmišima

Vijesti 23. maj 201817:31 > 17:40
Pixabay

Na današnjoj sjednici Vijeća minisatra BiH našao se i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS) predlagača Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako je navedeno nakon sjednice, Nacrt odluke je raitificiran. Ovakvu odluku Hrvatska je usvojila još 2000. godine. Sporazum o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS) u okviru Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija), koji je bio otvoren za potpis 4. decembra 1991. u Londonu, stupio je na snagu 16. januaru 1994.

Također, navodi se da je nepovoljan status zaštite šišmiša u Evropi i u neevropskim državama područja rasprostranjenja, a posebno ozbiljnu prijetnju koju za šišmiše predstavljaju uništavanje staništa, ometanje na njihovim odmorištima i određeni pesticidi;

Iz Centra za krš i speleologiju Sarajevo su ranije naveli da su europski šišmiši vrlo važni za “ravnotežu u prirodi”, jer se uglavnom hrane letećim insektima koji su po pravilu štetni (noćni insekti), a od kojih neki mogu postati ozbiljne štetočine usjeva i šuma ili prijenosnici zaraznih bolesti na stanovništvo. Bogatstvo vrsta šišmiša govori, kako ističu, i o bogatstvu biodiverziteta i “zdravlju“ prirode.

”U BiH ima 30 vrsta šišmiša, od kojih su neki otkriveni posljednjih godina. Koliko se pažnje poklanja istraživanju i zaštiti šišmiša u Europi pokazuje podatak da, u okviru UNEP-a, postoji posebno Tajništvo koji prati zaštitu putem Međunarodnog sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS). Tom sporazumu su pristupile gotovo sve europske države, a u regiji samo još Srbija i Bosna i Hercegovina nisu”, navodi se.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.