Osmanović: Klub SDA traži od Vlade da objavi registar boraca

Vijesti 23. maj 201818:09 > 18:13
N1

Demobilisani borci i branitelji već šest sati ispred zgrade Parlamenta FBiH čekaju ishod današnje sjednice ovog doma koja je posvećena stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite.

Oglasio se i Ismet Osmanović, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Klub SDA traži od Vlade da objavi registar boraca za kantone i regije gdje je uređen najdalje za 30 dana”, kazao je on.

“Tražimo da se usvoji Zakon o demobilisanim borcima koji će osim 15 prava uvrstiti i novčani dodatak za borce koji su nezaposleni, najdalje za 30 dana”, dodao je on.

Borci traže realizaciju tri njihova zahtjeva koja i mjesecima otprije postavljaju vlastima. Traže uvođenje novčanog dodatka braniteljima koji dosad nisu zbrinuti nijednim od više boračkih zakona u FBiH, potom javnu objavu registra boraca jer smatraju da među sadašnjim korisnicima prava ima mnogo nelegalnih.

Treći zahtjev je prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u FBiH budući da od rata naovamo boračku populaciju predstavlja izuzetno veliki broj tih organizacija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.