Nastavak razgovora s ruskom stranom o Povelji Kulina bana

Vijesti 24. maj 201810:47 > 10:49
N1

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova koje će posredstvom ambasadora Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji nastaviti razgovore s nadležnim institucijama ove zemlje u cilju stvaranja mogućnosti privremenog izlaganja originala Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj na najvišem nivou bio bi od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa na polju kulture Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije i omogućio bi građanima BiH da upoznaju jedno od najdragocjenijih kulturnih dobara naše zemlje.

Zaključeno je to nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato sa Informacijom Ministarstva civilnih poslova o realizaciji zaključka VMBiH sa 112. sjednice od 30. augusta prošle godine.

Praktično bi na ovaj način bili nastavljeni razgovori koje su predstavnici BiH ranije pokrenuli s ruskom stranom da se privremeno u Bosni i Hercegovini izloži originalni dokument Povelje Kulina bana koji se čuva u biblioteci Ruske akademije nauka.

Povelja Kulina bana ispisana je prije 829 godina, rukom bosanskog vladara Kulina bana i od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar, vladaru druge države, saopćeno je iz VMBiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.