Okvir za daljnji dogovor u vezi sa izmjenama Izbornog zakona

Vijesti 24. maj 201817:40 > 17:42
N1

Posljednjeg, trećeg dana boravka eksperata Venecijanske komisije u BiH donekle je jasnije koje su mogućnosti provođenja Odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa popunom Doma naroda federalnog Parlamenta. Kažu, rješenje je u Ustavu Federacije, i u donošenju entitetskog Izbornog zakona.

Tako bi se izbjegla izmjena državnog zakona oko čega se politički lideri BiH ne mogu dogovoriti mjesecima. No, lideri će ponovno odlučivati u junu, za kada je planirana nova runda razgovora sa ekspertima Venecijanske komisije.

Okvir za daljnji dogovor – to je rezultat trodnevnog boravka eksperata Venecijanske komisije u Sarajevu. Okvir podrazumijeva da politički lideri, za sada, ostave po strani izmjene državnog Izbornog zakona u vezi sa izborom članova Predsjednštva BiH. Umjesto toga, snagu usmjeriti na provođenje Odluke Ustavnog suda u slučaju Božo Ljubić, to jeste popune Doma naroda federalnog Parlamenta.

“Stvari su se svele isključivo na Dom naroda i način popune delegeata federalnog Doma naroda. Sva su to pitanja koja treba da se riješe na nivou predsjednika stranaka, uz učešće eksperata”, kaže Šefik Džaferović iz SDA- 

“Predastavnici Venecijanske komisije su dali jedan razuman okvir. Ja se nadam da će se svi držati tog okvira. On se tiče čisto provođenja Odluke Ustavnog suda”, navodi Damir Arnaut iz SBB-a.

I tu se stvari vraćaju na stari problem, jer među liderima nema koncenzusa na koji način provesti tu odluku. Rješenje je u Ustavu Federacije, pomenuli su to i eksperti Venecijanske komisije. Ustav kaže da svaki kanton daje najmanje jednog delegata u Dom naroda iz sva tri naroda, ukoliko takav postoji, a Ustavni sud je stavio van snage imeprativnu odrebu Izbornog zakona BiH da svaki kanton mora imenovati najmanje jednog delegata iz sva tri naroda. Jedna od preporuka je da se, umjesto izmjenom državnog, problem riješi Izbornim zakonom Federacije.

“Nije sporno da se to uradi i entitetskim zakonom, kao što je to urađeno u RS, jer svi znamo da RS ima svoj izborni zakon, i da CIK postupa po tom zakonu”, kaže Zoran Mikulić iz SDP-a. 

“Razina Federacije ne može donijeti Izborni zakon koji bi bio suprotan Izbornom zakonu BiH. To je želja nekih da se tako uradi, ali ne znam kako je to uopće moguće sprovesti”, navodi Lidija Bradara iz HDZ BiH.

Eskperti su razgovarali i sa predstavnicima Centralne izborne komisije i Ustavnog suda BiH, ali su najviše vremena proveli sa političkim predstavnicima. Za jedne pomak je načinjen, za druge …

“Približavanja stavova defitivno nema. Ovo je rekapitulacija onoga što smo već čuli i radili prethodnih mjeseci”, navodi Damir Bećirović iz DF-a.

Eksperti Venecijanske komisije tokom tri dana boravka u Sarajevu bez komentara za medije. Mole za razumijevanje. Odlaze iz BiH, ali se uskoro i vraćaju, jer već početkom juna imaju razgovore sa liderima bh. političkih stranaka. Tada će biti jasno da li će nakon višemjesečnog neuspjeha, konačno postići dogovor o načinu provođenja Odluke Ustavnog suda u slučaju Božo Ljubić. Boris Brezo, N1, Sarajevo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.