Godišnjica stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru

Vijesti 30. maj 201814:34 > 14:42
N1

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva sve institucije i ustanove da sutra, u jutarnjim satima, na prozorima ili vozilima istaknu bijele čaršafe u znak solidarnosti sa Prijedorčanima koji su 1992. godine morali nositi bijele trake na svojim rukavima i označavati svoja domaćinstva.

“Cilj inicijative ‘Zajedno protiv negiranja’ je da 31. maja 2018. budemo glas i podrška onima koji nisu više s nama, a posebno 102 ubijena djeteta Prijedora i više od 3.000 ubijenih civila za koje prijedorska vlast do danas osporava izgradnju spomen-obilježja. Najmanje što možemo uraditi je ne dozvoliti da nevine žrtve padnu u zaborav i negiranje počinjenih zločina”, poručuje ovo udruženje u saopštenju.

Podsjećaju da je 31. maja 1992. godine putem lokalne radio-stanice izdata naredba da svi nesrbi u Prijedoru moraju svoje kuće označiti isticanjem bijelih čaršafa na kućama, a prilikom napuštanja svojih domova morali su nositi istaknutu bijelu traku oko ruke.

“Ovim činom srpska vlast koja je nelegalalno preuzela vlast u opštini Prijedor krenula je s provođenjem fašističkih mjera koje su imale za cilj trajno uklanjanje nesrba s područja opštine Prijedor”, navode iz Udruženja.

Ističu da je u strateškoj kampanji etničkog čišćenja ubijeno i protjerano više od 50.000 osoba iz Prijedora i okolnih naselja. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatočenja u Prijedoru u nehumanim uvjetima torturu je prošlo oko 30.000 djece, žena i muškaraca nesrpske nacionalnosti.

“Nadamo se da ćete podržati našu inicijativu 31. maja 2018. godine i da ćete na uredskim prozorima istaknuti bijele čaršafe”, saopšteno je iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.