Ademović o ''slučaju Pudarić''

Vijesti 01. jun 201814:19 > 15:14
N1

Pravni ekspert Nedim Ademović komentarisao je prijavu Svetozara Pudarića za srpskog člana Predsjedništva BiH koji je dobio odbijenicu CIK-a. Ademović smatra da Pudarić trenutno provocira jedan pravni predmet koji nažalost u BiH nema nikakvu šansu da uspije zato što su takvi slučajevi određene varijacije na temu već procesuirane u BiH.

Prema Ustavu BiH Srbi iz FBiH ne mogu kandidirati člana za Predsjedništvo BiH to je ustavna norma takva kakva je, bez obzira na to što je ona osuđena kao diskriminirajuća pred Evropskim sudom za ljudska prava naglašava Ademović.

“Centralna izborna komisija mora se držati Izbornog zakona koji opet mora prepisati norme iz Ustava BiH, a Ustavni sud BiH mora štitit Ustav. Prema tome, svim ovim institucijama čak i najvišoj sudskoj instituciji u BiH su svezane ruke i to je već scenarij koji smo mi vidjeli. Jedina institucija koja može da pomogne jeste Evropski sud za ljudska prava, međutim moram da naglasim da je BiH u ovakvim sličnim slučajevima već odavno osuđena i da jednostavo nije više pravna stvar, pravno je sve jasno, ovo je čisto politička stvar. Odnosno, rekao bih da je pravna država u raljama politike jer političari u PSBiH ne mogu da dođu do konsenzusa, nisu voljni da prihvate standarde koje je nametnuo Evropski sud za ljudska prava, demokratska zajednica i pravna država i nemate instrumentarij da se političari koji neće da izvršavaju u Parlamentu presude i Ustavnog suda i Evropskog suda, pravno sankcionišu”, ističe Ademović.

Bukvalno jedina moguća sankcija u ovom momentu je politička sankcija od strane glasača na izborima, ne dati podršku političkim strankama, opcijama i javnim dužnosnicima koji ne žele da implementiraju odluke Evropskog suda za ljudska prava i dovedu u sklad naš Ustav BiH sa evropskim i civilizacijskim standardima mi to ne želimo, smatra Ademović.

“Zašto govorim o civilizacijskim standardima, zato što predstavnici političkih stranaka koji trenutno vladaju u Parlamentarnoj skupštini BiH, drugim i drugačijim koji nemaju ista politička prava tjeraju da nose ne bijele, već žute trake kao što su to nacionalsocijalisti godinama radili jevrejskom narodu u Poljskoj a onda i šire – to se radi upravo protiv Srba u Federaciji, Bošnjaka i Hrvata u RS a protiv Ostalih u cijeloj BiH”, kaže on.

Mi smo takvo društvo, i država i građani moraju jednostavno se osvijestiti i uprijeti prstom na izborima protiv onih koji su nas doveli u ovakvu situaciju i drže nas taocima jedne necivilizacijske i neevropske kulture življenja stav je Ademovića.

“Slažem se da politika svih stranaka nije ista. U RS-u imamo vrlo radikalnu politiku SNSD-a, HDZ BiH na državnom nivou je vrlo dezorjentisan i zakovan u etno-nacionalnim, međutim ni u ostatku Federacije ja ne mogu tvrditi da je potpuno usaglašena situacija sa standardima i principima Evropskog suda za ljudska prava”, naglasio je Ademović.

Takvo ponašanje javnih dužnosnika a koji nisu ništa drugo nego marionete moćnika iz političkih stranaka po Ademoviću posljedica je nepostojanja sistema odgovornosti.

“Tu krivim i građane BiH koji svojom pasivnošću i nepreduzimanjem bilo kakvih demokratskih aktivnosti i mjera, puštaju da oni rade ono što žele a ja sam siguran da ukoliko građani žele nešto oni bi to i dobili.  Mi smo na protestima iz februara prije par godina vidjeli šta znači kada narod izađe na ulice, međutim ovo što se dešava protiv cijele grupe Ostalih u BiH, to što su oni građani drugog reda, što se dešava Srbima u Federaciji, i Bošnjacima i Hrvatima u RS je osjećaj političara da su nedodirljivi, da im niko ne može ništa”, ističe Ademović.

Kada bi se to promijenilo onda bi svakako oni radili svoj posao. Međutim dok nema pritiska dok nema proaktivnog stava pravosudnih institucija dotle će se i dešavati ovo što se dešava ubijeđen je Ademović.

“Šta znači proaktivan stav vidjeli smo prije nekoliko dana kada je Ustavni sud Federacije nametnuo primjenu Ustava Federacije u tri federalna kantona i po prvi put odlučio da Srbi, srpski jezik i ćirilica dođu na ravnopravnu ravan sa bosanskim i hrvatskim jezikom, odnosno Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodom i da sličnim pristupom i ostale pravosudne institucije preduzimaju maksimalne mjere s obzirom da druge institucije su blokirane i nemoćne da nešto preduzmu. To je jednostavno ustavni nalog koji nije nepoznat u evropskom pravnom miljeu. Podsjetit ću da upravo poslije II svjetskog rata austrijski i njemački ustavni sudovi su bili proaktivni i nadomjestili nedostatak političke volje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i doprinijeli razvoju demokratije i pravne države s obzirom da je ideja nacionalsocijalizma i fašizma u tim državama bila itekako prisutna i poslije II svjetskog rata. Sudovi su to preokrenuli u pozitivan duh pravne demokratije”, naglašava Ademović.

Ademović vjeruje da može doći do situacije da se rezultati izbora ospore pred Ustavnim sudom BiH ukoliko se zauzme stav da izborni rezultati po trenutačnoj normi Izbornog zakona bude u nesuglasju s Ustavom Federacije.

“Ukoliko bi takva tvrdnja bila prihvaćena od strane Ustavnog suda BiH izborni rezultati barem u Federaciji BiH proglašeni bi bili neustavnim a što se onda generiše poslije i na institucije u BiH jer je to jedna lančana reakcija. Prema tome, to je po mom mišljenju jedini scenarij u kojem može doći do istinske krize. S druge strane moguće je po mom mišljenju eventualno dati i tumačenje Izbornog zakona BiH da je u skladu s Ustavom Federacije i da nije potrebno radi implementacije Odluke Ljubić dodatno mijenjati Ustav Federacije, ali to je stvar jedne političke volje da se afirmativnom duhu tumači Ustav Federacije u skladu s principima koji su navedeni u Odluci Ustavnog suda u predmetu Ljubić”, zaključio je Ademović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku