Danas štrajk ljekara u Tuzlanskom kantonu

Vijesti 04. jun 201808:15 > 08:20
Anadolija

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona stupićt će danas u štrajk u zdravstvenim ustanovama u kojima on sudski nije zabranjen, zahtijevajući zaključenje kolektivnog ugovora kojim bi bili izjednačeni sa kolegama u drugim kantonima.

Iz Strukovnog sindikata su najavili da će u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ i u Domu zdravlja Tuzla, u kojima je štrajk zabranjen odlukom Opštinskog suda Tuzla, biti organizovan polučasovni štrajk upozorenja.

U saopštenju podsjećaju da su ove dvije zdravstvene ustanove u roku od 24 sata sudskim putem isposlovale privremenu mjeru zabrane štrajka, te da se njihovi plakati po zdravstvenim ustanovama cijepaju i sklanjaju, a neljekarskom kadru daju instrukcije da pacijente naručuju kao da nema štrajka, čime ih dovode u neprijatan položaj.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona poručio je da ne pristaje na ucjene i zastrašivanja, te tvrdi da će 90 posto ljekara ovog kantona istrajati u ostvarenju svojih prava.

Članovi ovog sindikata su naglasili da su pacijenti njihova svetinja i da će svima, kojima bude potrebna, pomoć biti pružena.

Ljekari su poručili da ne žele pristati na činjenicu da njihove kolege u Zenici, Travniku i drugim mjestima za isti posao dobiju veće plate od onih koje primaju ljekari UKC Tuzla.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.