Kraj sastanka o Izbornom zakonu: Ista meta, isto odstojanje

Vijesti 04. jun 201818:02 > 18:10
N1

Završen je sastanak političkih lidera BiH sa članovima Venecijanske komisije povodom izmjena Izbornog zakona BiH. Novih pomaka nije bilo, a novi sastanak je zakazan za sutra ujutro.

Borjana Krišto iz HDZ-a je kazala da se njezina stranka zalaže za proporcionalnu zastupljenost.

Mi se zalažemo za proporcionalnu zastupljenost i legitiman izbor kada je u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo. Svi drugi negiraju ovu odluku jer vide BiH i Dom naroda sa nekakvim drugačijim nadležnostima“, kazala je Krišto.

Fahrudin Radončić je istakao da se nije napravio značajan korak.

Ne bih rekao da smo napravili značajan korak iako smo pokušali naći rješenje. Sutra nastavljamo u 9:15 i nadam se da ćemo naći rješenje“.

Lider SDP-a Nermin Nikšić je poručio da nema šta posebno istaći, te da je SDP spreman razgovarati na temu.

Nemam vam šta reći posebno novo, ista meta isto odstojanje. Što se tiče SDP-a rekli smo da smo spremni razgovarati na temu i da rješenja koja smo ponudili u Parlamentu FBiH bude privremeno rješenje za ove izbore dok se ne usaglasi zakon. Principi Venecijanske komisije kažu da državni zakon ne može ići kontra entitetskih ustava. Svi smo problem jer niko ne odstupa od svojih pozicija“, kazao je Nikšić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.