Kako funkcioniše Centar za izbjeglice u Salakovcu

Vijesti 05. jun 201816:48 > 17:02
N1

Iako su kapaciteti u Izbjegličkom kampu Salakovac ponovo popunjeni, ispred kampa i danas pusto. Tek rijetki se odluče izaći van kampa. Jedan od njih je Kasim iz Pakistana koji je u Salakovac stigao među prvima. Priča nam kako uskoro namjerava napustiti Slakovac.

Kasim iz Pakistana nam je prepričao svoj put do Salakovca koji namjerava napustiti vrlo brzo.

“Prije tri godine napustio sam svoj dom i porodicu u Pakistanu. Prvo sam otišao u Iran, pa u Tursku, Grčku, Makedoniju, Srbiju i sad sam ovdje. Želimo napustiti ovaj kamp, za 5 dana otprilike ću otići odavde, jer ne želim tu ostati, cilj mi je doći u Italiju, još ne znam kako, ali naći ću način”, kazao je.

Porodice koje se ovdje nalaze tu uglavnom žele i ostati, priča nam Kasim, međutim oni koji su došli sami, ovdje se ne žele zadržavati.

Asjad Mehmood, također iz Pakistana, istakao je da mu je konačna destinacija Italija.

“Želim ići u Italiju, tamo mi je porodica, ovdje su jako dobri uslovi, imamo sve, ali mi nije cilj tu ostati”, rekao je Mehmood.

Jedni odlaze, drugi dolaze. Broj migranata u Centru uvijek varira. Odluka državnih vlasti za dolazak novih grupa bila je očekivana , kaže voditelj centra. Oni koji su tek pristigli danas su podnosili zahtjev za azil, nakon čega će dobiti žuti karton kao tražioci azila koji vrijedi tri mjeseca.

Edin Denjo, voditelj Centra Salakova, podsjetio je da je uloga Centra da pomogne ljudima.

“Sve se organizovano radi, kapacitet je popunjen, i to je jeste svrha ovog Centra , da one ljude koji su u neuslovnim prostorima da ih smjestimo ovdje , da im pružimo svu moguću pažnju”, naglasio je Denjo.

Trenutno u Izbjegličkom kampu ima oko 190 migranata, stanje je mirno, i kako su nam rekli u Centru protiče bez incidenata. Hrane ima dovoljno za sve, a u Crvenom krstu obezbjedili su tople obroke do 15 jula.

Osigurani su zahvaljujući potpisanom sporazumu o saradnji između Crvenog krsta FBiH i Međunarodne organizacije za migracije, no postavlja se pitanje šta i kako poslije?

Alen Kajtaz iz mostarskog Crvenog krsta da je odgovornost na Vijeću ministara BiH kada je u pitanju zaštita prava migranata i izbjeglica koje dolaze u BiH.

“Današnja sjednica Vijeća ministara koja bi trebala da se održi u Sarajevu bi trebala dati odgovor na ta pitanja, treba da reguliše sve ono što je neophodno da se ispoštuju svi oni potpisani sporazumi i ugovori države BIH sa svim tim međunarodnim institucijama, prvenstveno ako uzmemo Povelju o zaštiti ljudskih prava koja podrazumijeva zaštitu migranata i izbjeglih i raseljenih lica”, objasnio je Kajtaz.

Potvrđeno nam je da opasnosti od zaraznih bolesti, posebno od šuge ili svraba u kampu nema. Prilikom prijema migranata svi su pregledani, a onima kojima je bilo potrebno odmah su osigurani potrebni lijekovi i ukazana im je medicinska njega i pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.