OHR: Zabrinutost međunarodne zajednice o pristupu HDZ-a BiH

Vijesti 06. jun 201812:35 > 12:35
N1

Ured visokog predstavnika (OHR) u izjavi za N1 reagovao je na pismo Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, upućeno na adrese ambasada u BiH, OHR-a i OSCE-a.

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE nedano su u zajedničkom saopćenju izrazile duboku zabrinutost zbog, kako su naveli, očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Kako su tada naveli, “jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH”.

Na ovakav stav ambasada, OHR-a i OSCE-a pismom upućenim na adrese navedenih ambasada i međunarodnih institucija reagovao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović koji je naveo da je “HDZ na neprimjeren i neprihvatljiv način, javno prozvan kao glavni krivac” te istakao da je “bio neugodno iznenađen priopćenjem i njegovim sadržajem, za koje odgovorno tvrdim da nema nikakve veze sa stvarnošću”.

Nadalje, Čović je u pismu kao reakciji na zajedničko saopštenje navedenih ambasada, naveo da je “uvjeren kako nema mjesta za slobodne i proizvoljne procjene kojima se potpuno neopravdano odgovornost nastoji prebaciti na teren djelovanja političkih stranaka”.

“Takav pristup je izrazito tendenciozan i ničim utemeljen, iz naprijed navedenih razloga”, stoji, između ostalog u pismu Čovića.

Također, Čović je napisao da su istupi ambasada i međunarodnih institucija “zasnovani na nepotpunim informacijama, nepotrebno doprinose stvaranju negativne percepcije javnosti”, te poručio anbasadama , OSCE-u i OHR-u “da izvan svih standarda sudjeluju u politizaciji jednog važnog unutardržavnog pitanja u predizbornoj kampanji, čime postajetu dio nje, što je apsurdno”.

Na ovakve izjave Čovića zatražili smo komentar Ureda visokog predstavnika.
“Jučer je HDZ BiH u Domu naroda BiH glasao protiv amandmana na Zakon o krivičnom postupku koji su u skladu sa međunarodnim standardima. To samo potvrđuje zabrinutost međunarodne zajednice o pristupu HDZ BiH ovom pitanju, a kako je i navedeno u zajedničkoj izjavi”, naveli su za N1 iz OHR-a.

Međutim, na jučer okončanoj 40. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju po skraćenom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji su predlagatelji izaslanici iz Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž.

U prvom čitanju po skraćenom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagatelj izaslanik Halid Genjac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.