Počeo novi sastanak lidera oko izmjena Izbornog zakona

Vijesti 07. jun 201813:47 > 13:56
N1

U zgradi Delegacije Evropske unije u BiH počeo je sastanak lidera političkih stranaka iz FBiH, a tema je izmjena Izbornog Zakona. Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, uoči sastanka se osvrnuli su se na zaključke Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Radončić je rekao da ga raduje zaključak PIC-a da se Obavještajna služba mora staviti pod nadzor Parlamenta.

“PIC je dijagnostificirao stanje, a to je ono o čemu mi pričamo jako dugo. Mene najviše raduje zaključak PIC-a da se naša obavještajna služba mora staviti pod parlamentarni nadzor i u zakonite okvire. Ako neko zna da čita šta su nam rekli, praktično dobijamo da je obavještajna služba u rukama jednog čovjeka i jedne stranke. To se hitno mora staviti u proceduru Parlamenta. Najodgovorniji su gospodin Bariša Čolak i Safet Softić da sazovu Komisiju za nadzor nad radom OSA-e. Onda ćemo uraditi posao koji nije težak. Druge njihove poruke su stroge, ali i pravične”, rekao je Radončić.

Nikšić smatra da su zaključci PIC-a očekivani i da će današnji sastanak biti “interesantan”.

“Nažalost, pokazuje se ono što smo i znali i ono što se godinama pokušava pretvoriti u neke spektakularne uspjehe. Iz dana u dan mi to živimo i vidimo da nema od toga ništa. Bit će interesantno da vidimo šta će de događati ovdje. Hoćemo li imati neko ad hoc rješenje na pomolu, pa ćemo se oko toga jasno opredijeliti”, kazao je Nikšić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.