Velić: Najznačajnija noć u vjernikovom životu

Vijesti 10. jun 201820:40 > 20:44
N1

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti 27. noć mjeseca ramazana - Lejletul-kadr, noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

Tim povodom, na Facebooku se oglasio sarajevski imam Muhamed ef. Velić čiji je post o večerašnjoj noći izazvao brojne reakcije i privukao veliku pažnju.

“Noćas je 27. noć. Noćas tražimo Noć Kadra, isto kao što smo je tražili i 21. i 23. i 25. i kao što ćemo je tražiti i 29. noći.
To je najznačajnija noć u čovjekovom/vjernikovom životu. To je noć njegove sudbine. Tu je noć počela objava Kur'ana. Tu noć svi meleki i vrhovni melek Džibrili Emin spuštaju se na zemlju zbog odluke svake. Uistinu, veće i značajnije noći nema. No, ona se traži. Isto kao što se traže i druge važne stvari u životu;
– tražimo Allahovo zadovoljstvo
– tražimo sreću
– tražimo znanje
– tražimo prijatelja
– tražimo posao
– tražimo hranu
– tražimo vodu itd.
Isto tako, tražimo i ovu noć. Ali, ko god je traži – taj je i nađe. Treba samo pet puta (pet neparnih noćiju) pokušati i ona će se sigurno uz Allahovu pomoć i dozvolu naći.
Šta trebamo učiti ove noći?! Ono što je Allahov Poslanik, a.s., rekao hazreti Aiši kad ga je upitala šta da se uči u njoj, a to je sljedeća dova:
Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-afve fa'fu annii, a što znači: Moj Allahu, Ti si Onaj Koji prašta, voliš praštati, pa mi oprosti!
Doista, ovo treba da bude naš priroitet i prvi interes: da nam Uzvišeni Stvoritelj oprosti grijehe i da naše duše postanu čiste. A kad je našim dušama oprošteno, one su onda čiste, a kada su čiste – onda su slobodne, a kada su slobodne- onda uživaju u svakoj sitnici i zahvaljuju na svemu što im je Milostivi Allah podario.
Uzvišeni Allah neka nam pomogne da pronađemo ovu najvažniju i najbolju noć (pa možda, najvjerovatnije i noćas, Allah zna), da primi naše dove i grijehe nam oprosti.
Allahumme amin!”, napisao je Velić u postu na Facebooku.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

O noći Lejletul-kadra u Kur'anu se navodi: “Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr-a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci” (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Povodom Lejletul-kadra, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će večeras u Istiklal džamiji na Otoci upriličiti prigodan program poslije Teravih namaza.

U okviru programa bit će održano prigodno predavanje, učenje Kur'ana, ilahije i kaside, te kaderska dova. Predavači su hfz.dr. Kenan Musić i hfz. Amar Bašić.

Kako je iz Medžlisa IZ Sarajevo najavljeno, također će u Istiklal džamiji za omladinu iz džemata Sarajevskog medžlisa biti upriličen i omladinski iftar.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.