Advokatska komora FBiH izrazila zabrinutost zbog napada

Vijesti 18. feb 201520:13 > 20:17
N1

Upravni odbor Advokatske komore Federacije BiH (FBiH) izrazio je danas zabrinutost i zgroženost zbog ubistva advokata Jasmine Koričić, ocijenivši to terorističkim činom te pozvao nadležne organe da preuzmu sve mjere kako bi počinioci brutalnog djela bili identifikovani i privedeni.

Kad je riječ o nedavnom napadu na kancelariju advokata Faruka Balijagića, Upravni odbor je na vanrednoj sjednici pozvao na pokretanje inicijative kod Ministarstva pravde FBiH da bi došlo do izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH i BiH.

Izmjene bi vodile u pooštravanje kazni za napade na sudije, tužioce i advokate, javljaju mediji.

Upravni odbor je istakao zabrinutost što nadležni organi ne pokazuju dovoljno zainteresovanosti za rješavanje ovog problema, a koji ne bi postojao, kako ističu iz Advokatske komore, da su gnusni akti ubistva i napada na kancelariju bili učinjeni prema sudijama ili tužiocima.

Predsjednik Advokatske komore FBiH Branko Marić rekao je da je za društvo vrlo bitno da bude riješen slučaj ubistva Koričićeve.

Prema njegovom mišljenju, ako se to ne riješi, otvoriće se vrata za buduće slične slučajeve, “što znači otvaranje vrata haosu”.

Eksplozivna naprava pričvršćena na vrata kancelarije usmrtila je u petak, 13. februara, advokata iz Bihaća Jasminu Koričić. Dan kasnije je na kancelariju tuzlanskog advokata Balijagića bačena bomba.