O sastanku Trumpa i Kima: Ovo može biti mjehur od sapunice

Vijesti 12. jun 201809:32 > 10:06
N1

Neven Kazazović, vojno-politički analitičar, smatra da je nezahvalno govoriti o sastanku između predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje jer je puno nepoznanica. Sve ovo može biti neka vrsta mjehura od sapunice - da sve izgleda fino, ali da ništa nije rješeno, objasnio je Kazazović.

Istakao je da je američkom predsjedniku, Donaldu Trumpu, potreban uspjeh zbog dvije poteškoće.

“Jedan prtljag koji Trump nosi je sukob s evropskim državama u G7 koji je frontalan i ozbiljan, a drugi je stavljanje odluke Baracka Obame o bankama. Ekonomisti koji rade s bankama misle da to može izazvati goru krizu nego onu iz 2008. godine. Poznato je da Trump nastoji uništititi sve što je uradio Obama”, rekao je.

Ukazao je da se navodni dogovor o denuklearizaciji može tumačiti na različite načine.

“Navodno u sporazumu postoji rečenica koja kaže da je dogovorena sveobuhvatna denuklearizacija, što se može tumačiti na različite načine – možete imati atomsku bombu, ali kako je odnijeti to cilja. Amerikanci su to uradili s bombarderima u Hirošimi. U posljednjih 30 godina se to radi sa balističkim raketama. Zna se da je Sjeverna Koreja puno ulagala u balističke rakete u posljednjih deset godina”, podsjetio je Kazazović.

Za njega je ovaj sastanak pokazatelj nedosljednosti Trumpa.

“On je istupio iz dogovora evropskih država i SAD-a s Iranom. S druge strane se dogovara prestanak rada na nuklearnom programu Sjeverne Koreje. Meni to izgleda kapriciozno”, kazao je.

Objasnio je i interesantan razlog zašto se Trump sastao s Kim Jong Unom, sjeverokorejskim liderom.

“Na nekoliko mjesta se pojavilo da je Trump opsjednut da dobije Nobelovu nagradu za mir. Zato je spreman uraditi ustupke za koje ne znam da li su u američkom interesu. On ne zna mnogo o finesama koje stoje iza ovog pitanja”, naglasio je Kazazović.

Naveo je da u slučaju odnose između Sjeverne Koreje i SAD-a ne treba zanemariti i druge uticajne države, kao što su Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja.

Plaši se da bi saopštenje o sastanku moglo biti uopšteno i nije isključio mogućnost da se pojave nove dileme nakon sastanka.

Podsjetio je i na korejski rat s početka 50-ih godina prošlog vijeka koji je oblikovao današnje odnose između SAD-a i Sjeverne Koreje.

“1950. je Sjeverna Koreja napala Južnu Koreju i 1953. godine je taj rat završio američki predsjendik Dwight Eisenhower. SAD su sovojom pozicijom u Ujedinjenim nacijama uspjele natjerati druge države da sa svojim vojnim snagama učestvuju u tom ratu koji je završio podjelom Korejskog poluotoka na 38. paraleli. Ali, do primirja je došlo kada se Kina uključila u rat. Oni su spasili Sjevernu Koreju od poraza. Tako da je historija teška i iluzorno je očekivati da će se sve rješiti jednim sporazumom”, mišljenja je Kazazović.

Komentarisao je i izjavu srbijasnkog predsjednika, Aleksandra Vučića da će Srbija imati najsnažniju armiju u regionu. Takvu izjavu je okarakterisao kao “propagandnom”.

“Ne mislim da će to biti najsnažnija armija u regionu. Grčka i Turska su dio ovog regiona, tako da je teško da vojska Srbije bude jača od njihove. Vučićeva izjava je propagandna, nego što je stvarna”, kazao je i podsjetio na sporazum iz 1996. godine kojom su se države bivše Jugoslavije, koje su ratovale, obavezale da će uspostaviti balans u naoružanju.

“Sve količine naoružanje koje su narušile balans su uništavane. Taj sporazum nije stavljen van snage od strane bilo koje države, pa ni Srbije. Kada sam čuo tu Vučićevu izjavu, pomislio sam na nešto suludo, a to je da je on to rekao ne zbog BiH, nego zbog najave Ramusha Haradinaja da će Kosovo osnovati svoju vojsku”, objasnio je Kazazović.

Osvrnuo se i na stanje bh. oružanih snaga.

“Bh. vojsci se režu budžeti. Ne mislim da je situacija baš toliko loša, što se tiče tehničke opremljenosti. Ali činjenica da nije u top formi”, rekao je naglasivši da na Balkanu ne može doći do novog rata.

“Ne mislim da Srbija ima vojnu, niti ekonomsku snagu da pokrene rat. Rat je najskuplja rabota koja državu iscrpljuje do daske”, kazao je.

U konačnici, konstatirao je je kroz historiju, pa tako i danas iza politika na Balkanu uvijek stajala podrška iz inozemstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.