"Hrvatska ima pravo brinuti za interese hrvatskog naroda"

N1

Nakon 13 godina postojanja u Hrvatskoj, u Vitezu je danas osnovana Udruga "Prsten", kao Udruga bh. Hrvata. Za predsjednika je izabran Zdenko Vukić, a osnivanju je prisustvovao Dragan Čović, Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH koji je rekao da je ova Udruga mnogo više od simbolike I da je prevashodni cilj održivost Hrvata u BiH.

Na osnivačkoj Skupštini bio je prisutan i potpredsjednik hrvatskog Sabora, Milijan Brkić. Rekao je da politika Hrvatske mora biti konrektnija prema Hrvatima u BiH.

“Otvorena je Gospodarska komora Hrvatske u Sarajevu, konzulat ovdje u Vitezu, uskoro u Livnu. Zračno smo se povezali, preko linije Mostar-Zagreb”, kazao je Brkić.

Prema Brkiću, Hrvatska mora u BiH osigurati opstanak i jednakopravnost sa druga dva konstitutivna narodna.

“Hrvati sami moraju birati svog predstavnika, kao što Srbija i Rusija imaju pravo skrbiti o pripadnicima srpskog naroda u BiH. Kao što Turska i islamske zemlje imaju pravo skrbiti o bošnjačkim interesima i interesima bošnjačkog naroda, onda se nema niko pravo ljutiti da i Hrvatska itekako mora brinuti i brine za interese hrvatskog naroda, kome se to sviđalo ili ne sviđalo”, zaključio je Brkić.

Pokretanje Udruge UBHH Prsten u Vitezu smatram logičnim slijedom našeg strateškog djelovanja i zato sam ponosan što ćemo, sada kada smo sazreli, kada imamo infrastrukturu, sadržaj i programe, okupljati Hrvate u Bosni i Hercegovini kroz platformu Prstena nudeći programe slične onima u Hrvatskoj. Bude li posebnih specifičnosti koje mogu proizići iz potrebe prostora, a vjerojatno hoće, zasigurno da će udruga i to ispoštovati’, naglasio je predsjednik UBH Prsten Mijo Marić.

Primarni cilj UBHH Prsten u Vitezu bit će povezivanje uspješnih gospodarstvenika i poduzetnika kako bi se potaknule nove investicije i ulaganja u gospodarstvo središnje Bosne pa i na drugim područjima gdje žive Hrvati u BiH.

S osnivačke skupštine poručeno je kako će Udruga UBHH Prsten biti lišena političkih i stranačkih predznaka kako bi se izbjeglo zatvaranje u nacionalne okvire te da je ključna uloga Prstena uspostavljanje harmoničnog odnosa među svim Hrvatima u BiH. Sjedište novoosnovane Udruge biti će u gradu Vitezu, a na predsjedničko mjesto UBHH Prsten izabran je izvršni direktor Sveučilišta ‘Vitez’ u Vitezu, Zdenko Vukić.

 “Povezujući sve Hrvate u Bosni i Hercegovini Prsten će, prepoznajući veličinu u jednostavnost, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnosti i spremnost na podršku, njegujući tradicije krajeva iz kojih dolazimo, humanitarno i karitativno djelovati, gospodarski povezivati i nastupati, ulagati u znanje i obrazovanje, podupirati razvoj pasivnih područja i tvrki s tih prostora”, istaknuo je novoizabrani predsjednik UBHH Prsten Zdenko Vukić te dodao kako „Prsten nije i neće biti mjesto na kojem će se kreirati političke platforme, ali će činiti ono što je moguće kako bi se harmonija različitih političkih interesa u tolerantnom duhu svodila na traženje zajedničkih rješenja“. 

U novoosnovanoj udruzi UBHH Prsten vodit će se računa o teritorijalnoj, obrazovnoj, starosnoj i spolnoj pripadnosti i zastupljenosti dok će se Upravni odbor sastojati od čak 33 člana, a u kasnijoj fazi proširit će se na 52 člana. Pored predsjednika Zdenka Vukić iz Travnika, za dopredsjednike udruge UBHH Prsten izabrani su Veseli Čule iz Čitluka i Ante Domić iz Brčkog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.