"Pamtimo žene silovane u ratu, pamtimo mjesto zločina"

Vijesti 19. jun 201818:16 > 18:18
N1

Nekoliko organizacija zajednički je danas u Foči obilježilo Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Poslane su poruke solidarnosti sa ženama žrtvama ratnog silovanja u cijelom svijetu ali i poruke potrebe preuzimanje odgovornosti za takve ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

“Pamtimo žene silovane u ratu”, “Pamtimo mjesto zločina” – poruke su istaknute u Foči za svjetski dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Rame uz rame, članice udruženja “Žene u crnom” iz Srbije i “Žene – žrtve rata” iz BiH – za sve žene koje su preživjele silovanje u ratu.

“Ako budemo ovako svake godine obilježavale dok smo žive, i kad nas nestane – u svijetu će negdje biti ratište i žene će svaki dan i svake sekunde biti silovane, da znam da smo učinili neki uspjeh a trebamo dalje zajednički u svijetu se boriti za jedan jedinstven zakon, zakon protiv silovanja i nasilja u ratovima”, kaže Bakira Hasečić iz Udruženja “Žene žrtve rata”.

Uzdignute glave kroz Foču – grad čija ratna historija govori o užasnim zločinima silovanja, poručile su – odgovornost za ove zločine je jasna.

“Mi znamo da su sve žene bile žrtve, ali takođe znamo dolazeći iz Srbije da su agresiju, bezbrojne zločine na teritoriji BiH počinile srpske oružane formacije i to ne bi bilo moguće bez stalne, obilate pomoći – vojne, logističke i svake druge”, navodi Staša Zajović iz Udruženja “Žene u crnom”.

Performansom Žena u crnom pod nazivom “Pogledaj se u ogledalo” izvedenim na mostu na Drini pored KPZ Foča naglasak je stavljen na preuzimanje odgovornosti za zločine. A upravo na tom mjestu su se, kažu nam okupljeni, 92. godine dešavali zločini.

“Tu sam doživjela najveći zločin, stradanje roditelja, cjelokupne porodice. Preživjelo je nas petero djece. Otac mi je zarobljen u KP domu, od 11.04.92. nismo ga nikad vidjeli, mamu su nakon mjesec i po dana odveli, još uvijek je nismo našli, tragam. Naravno – zločin je bio isti svugdje, ubiti čovjeka samo zato što ima drugo ime i prezime”, navodi Sanela Altoka.

“92. on je bio – moja dva brata su i zet zarobljeni u ovom KP domu. Tu su bili – jedan je odveden na branje šljiva, gore je pogubljen. Bio je u živom štitu, ne u branju šljiva i gore smo ga našli. Drugi je ovdje tučen i bačen”, kaže Munevera Smajović.

Posljednja tačka obilježavanja – Karamanova kuća u mjestu Miljevina pored Foče. Kuća u kojoj su silovane i djevojčice stare 12 i po godina, svjedočenja su pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. Danas – kapija je zaključana no zločini nisu zaboravljeni. Za sjećanje i opomenu tu su crveni cvjetovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.