ZZOKS snosi troškove nabavke aparata i trakica za šećer

Vijesti 25. jun 201814:10 > 14:18
Fena

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su donijeli Zaključak kojim su odlučili da Zavod zdravstvenog osiguranja KS snosi troškove za nabavku aparata i 10 trakica godišnje, za mjerenje ketona u krvi svakog inzuloovisnika do 26 godine.

Kolegij Skupštine je zaključio, a zastupnici prihvatili, da se lijek “Glukogan” osigura svim pacjentima inzuloovisnicima, za koje je utvrđena medicinska indikacija za upotrebu lijeka, a isti nije osiguran kroz bolničko liječenje, i to kroz poseban program-protokol, na teret sredstava obaveznog osiguranja i putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Također je odlučeno da se kroz izmjene i dopune Budžeta KS osigura 300.000 KM za nabavku inzulinskih pumpi za novootkrivene slučajeve inzuloovisnika, kao i zamjenske pumpe za registrirane inzuloovisnike za 2018. godinu, interventno, a od 2019. i narednih godina da se sredstva osiguravaju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Zaključeno je i to da nabavka senzora, odnosno aparata za mjerenje šećera u krvi će se vršiti na teret sredstava obaveznog osiguranja u skladu sa Uredbom o funkcionalnim sredstavima, s tim što se navedeni aparati registruju u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Potredsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH prim.dr. Midhad Mujić je zahvalio zastupnicima SKS na razumijevanju i kazao da će ova odluka uveliko olakšati pacijentima, posebno djeci, jer nabavka aparata za mjerenje šećera će smanjiti bolne tretmane ubodom igle kojom prilikom nastaju i rane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.