Uloga pasa u policijskim akcijama

Vijesti 26. jun 201810:09 > 10:15
N1

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge se obilježava 26. juna. Tom prilikom, Velić Elvir, instruktor za obuku pasa i službenik MUP-a Kantona Sarajevo Neir Kadrić govorili su o ulozi posebno obučenih službenih pasa MUP-s u akcijama potrage za narkoticima, jedinici za specijalističku podršku MUP-a KS, ali i odnosu policajaca i pasa.

Govoreći o obuci službenih pasa, Kadrić je pojasnio da se počinje sa psima starim godinu dana koji imaju određene predispozicije, koja traje sljedećih godinu dana svakodnevnim radom. Kazao je da se desi da neki pas ne zadovolji, dok ostali koji zadovolje nastavljaju da rade. Objasnio je da službene pse dijele na pse specijaliste, koji traže drogu i koriste se u potragama, te pse za javni red i mir. Kazao je da cijeli radni vijek jednog psa traje do neke desete godine, nakon čega pas bude zbrinut na neki način. Također je opisao i dio treninga koji se bazira na igru sa lopticom i rekao da tokom treninga se humano ponaša sa psima, tj. da ih se ne kažnjava.

“Pas kad radi on ne zna da radi, on misli da se igra”, naglasio je.

Velić je govorio o svakodnevnom radu sa psima, te rekao da između vježbi obavezno je druženje, higijena i igranje. Rekao je da što se tiče detekcije narkotika, mogu biti sigurni u njihov rad, te da se određene greške pokušavaju ukloniti na obuci.

“Moramo im vjerovati da bi radili”, kazao je.

Pogledajte video gostovanja

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.