EBRD, EU i WBIF pomažu bolnici u Zenici da štedi energiju

Vijesti 27. jun 201811:43 > 11:45
EBRD

U cilju smanjenja zagađenja zraka u jednom od najugroženijih gradova u Bosni i Hercegovini, EBRD zajedno sa Evropskom unijom i Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF) pomaže bolnici u Zenici da štedi energiju.

EBRD daje kredit od €10 miliona koji će biti dopunjen investicionim grantom od €1 milion iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP). Ovaj program je zajednička inicijativa Evropske unije, bilateralnih donatora i zemalja korisnika koje sarađuju u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). EBRD implementira REEP u bliskoj saradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice.

Zenica je jedan od najvećih i najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini. Bolnica u Zenici je napravljena 1959 godine, ima kapacitet 950 kreveta i oko 1.600 zaposlenih, koji pružaju usluge za više od 300.000 pacijenata godišnje. Bolnica nije imala značajnijih ulaganja od kako je počela s radom. Trenutno zgrade zimi nisu dovoljno zagrijane a ljeti su prevruće, pa su veoma energetski neefikasne. Bolnica je, poslije lokalne željezare, drugi po veličini zagađivač zraka u gradu.

Ovim sredstvima će se financirati najhitnije potrebne investicije u bolnici, uključujući poboljšanja na bolničkim objektima (izolacija zidova/krovova i zamjena prozora i vrata), instaliranje energetski efikasnih gasnih kotlova (umjesto sadašnjih kotlova na zagađujući lignit), rekonstrukciju distributivne toplovodne mreže i uvođenje odgovarajućih centralnog sistema za ventilaciju i hlađenje. Radovi će također uključiti izgradnju 2,800 m2 energetski efikasnog dodatnog prostora da bi se obezbijedio odgovarajući prostor za sve bolničke odjele. Također će se napraviti novi drenažni sistem za rješavanje poplava koje su uglavnom izazvane klimatskim promjenama.

Investicija će zajedno sa sveobuhvatnim mjerama energetske efikasnosti dovesti do ušteda energije preko 60% i smanjenja emisija CO2 od oko 80%. Ovo će koristiti gradu i regiji, a istovremeno će pacijentima biti ponuđene bolje usluge.

Projekt će biti pokretačka investicija za dodatne planove na rješavanju klimatskih i okolinskih izazova u gradu. U cilju pružanja održivih usluga uz niske emisije ugljika, grad Zenica sarađuje sa EBRD-om na pripremi Akcionog plana za Zeleni grad uz podršku Republike Austrije. Planom će se utvrditi, napraviti prioriteti i riješiti najhitniji okolinski izazovi u Zenici.

Ovo je prvi takav akcioni plan u Bosni i Hercegovini, a uskoro slijede još dva, za Sarajevo i Banja Luku. Širi program za Zelene gradove oslanja se na dvije decenije iskustava EBRD-a u investiranju u komunalnu i okolinsku infrastrukturu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.